Subscribe to syöte Verkkouutiset
verkkouutiset.fi uutisotsikot
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 18 min sitten

"Nykyään Arilla on Arvopohjaa", "kaikki homo-ongelmaiset" - Jussi Halla-aho tölvii UV:n kansanedustajia

28.6.2017 - 22:42

Kansanedustajan Facebook-seinällä käynnistyi kuuma väittely perussuomalaisten ja entisten perussuomalaisten välillä.

Kansanedustaja Ari Jalonen (uv.) jakoi Facebookissa keskiviikkona iltapäivällä Ylen uutisen. Siinä kerrottiin Satakunnan perussuomalaisten puheenjohtajaksi pyrkivästä Suomen Sisun varapuheenjohtajasta Riku Nevanpäästä.

– Jälleen uusi todiste puolueen muuttumisesta ja sisulaisten puolueen valtaamisesta ihan joka tasolla. Vastaavia puheenjohtajiston ja hallituksen vaihdostoimia on meneillään ympäri Suomea. Entistä ps-puoluetta ei enää ole, Ari Jalonen kirjoitti saatteeksi.

Vilkkaaseen ja katkeraan keskusteluun Jalosen seinällä on osallistunut useilla kommenteillaan myös perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

– En minäkään ole aiemmin ollut Arille ongelma. Hänelle kelpasi ihan hyvin sekin, että mainostin häntä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa, Jussi Halla-aho kirjoitti ensin.

– Nevanpää sai kahdeksan ääntä. Aika vähän sisulaisia valtaajia oli paikalla :), hän jatkoi PS:n puheenjohtajavaalia tarkoittaen.

Jaloselta kysyttiin, "sekoiliko" Nevanpää jo Jalosen aikana.

– Arilla ei silloin vielä ollut Arvopohjaa. Nykyään hänellä on, Jussi Halla-aho ehätti vastaamaan ennen muita.

– Arvopohjallisen näkemyksen mukaan esim. (Laura) Huhtasaari saa olla vaaleissa ehdolla ja vetää äänimäärällään myös Jalosen eduskuntaan, mutta hänen EI tule pyrkiä johtaviin tehtäviin puolueen sisällä.

– Kerrotko muuten, Ari, missä päin Suomea niitä "vaihdostoimia" on käynnissä? (Anssi) Joutsenlahti on itse jättämässä tehtävänsä, Lapin piirin (Matti) Torvinen on loikannut uuvatteihin, ja Etelä-Pohjanmaan piirin pj (Raimo) Vistbacka heiluttaa kapinalippua, mutta muuten piirit ovat ilmaisseet olevansa valitun johdon takana, eikä ketään tietääkseni olla vaihtamassa, Halla-aho jatkoi.

Eräs kommentoija totesi, että "on tämä vaan ihmeellistä. Suvakit, vihervassarit, homot ja valtamedia saavat olla ihan rauhassa, kun nykyiset ja entiset persut panettelevat toisiaan".

– Kaikki homo-ongelmaiset taitavat olla uuvateissa, Jussi Halla-aho vastasi hänelle.

Halla-ahon eräitä muita kommentteja ketjussa olivat:

– Eikös uuvattien varapj (kansanedustaja Tiina) Elovaara ole ollut erityisen homomyönteinen?

– Uuvateissa on tiettävästi niitä, jotka boikotoivat presidentin vastaanottoa, koska siellä homot tanssivat keskenään.

– Juu, ei kannata itkeä uhkailuja fb:ssä. Niistä pitää tehdä rikosilmoitus. Poliisi on sitä varten.

Viimeinen kommentti oli Halla-ahon vastaus kirjoittajalle, joka ihmetteli perussuomalaisten vihapuheen määrää puolueesta eronneita kohtaan.

KymiRing-nimi edustaa hyvin Suomea maailmalla: kansanedustaja paljasti hauskan syyn

28.6.2017 - 20:01

Rakenteilla oleva moottoriurheilukeskus äännetään Kimiringiksi.

Kokoomuksen kansanedustaja, myös moottoriurheiluaktiivina tunnettu Timo Heinonen nosti lisäbudjettia käsitelleessä täysistunnossa esiin isoja huippu-urheilun hankkeita.

Niitä ovat muun muassa olympiastadionin remontti, Tampereen Kansi ja Areena sekä ehkä IFK:n ja Turun Palloseuran isot jäähallihankkeet ja Mäkelänrinne.

Timo Heinonen sanoi KymiRingiin olevan tulossa Suomen ensimmäinen kansainväliset mitat täyttävä moottorirata, mutta sen lisäksi myös ajokoulutus- ja liikenneturvallisuuskeskus ja ajoneuvoteollisuutta palveleva testausympäristö.

– Tämä on hieno hanke. Suomi tunnetaan ympäri maailmaa meidän lentävistä suomalaisista, The Flying Finns -kuljettajista, ja tänäkin päivänä Kimi Räikkönen on varmasti ylivoimaisesti Suomen tunnetuin kansalainen, TImo Heinonen sanoi.

– Itse olen vähän karsastanut tämän radan nimeä, joka on KymiRing, mutta kun kansainvälisen moottoriurheiluväen kanssa olen saanut työtä tehdä, niin olen ilokseni huomannut, että he ääntävät sen Kimiringiksi, ja se sopii erinomaisesti.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ilmoitti haluavansa korjata Timo Heinosta siinä, että "kyllä tunnetuin suomalainen urheilija on aivan eittämättä Jari Litmanen, Kuningas".

Kristillisdemokraattien Peter Östman ei halunnut jatkaa "kinastelua" tunnetuimmasta urheilijasta.

– Mutta edessäni istuu yksi tunnetuimmista, ja hän ei ole vaatinut paljon investointirahaa omalle lajilleen vaan hän on kuluttanut Lapinlahden tienpintoja!

Peter Östman tarkoitti puolueensa puheenjohtajaa Sari Essayahia. Hän voitti kävelyn MM-kultaa 1993.

"Maahanmuuttajat ovat työntekijöitä, veronmaksajia ja kuluttajia"

28.6.2017 - 18:50

Sirkka-Liisa Anttilan mukaan Eurooppa elää tulevat vuosikymmenet maahanmuuton kanssa.

Kansanedustajat Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) ja Anne-Mari Virolainen (kok.) Euroopan neuvoston Suomen valtuuskunnasta toteavat eduskunnan tiedotteessa, että pakolaisten kunnollinen kotoutuminen maksaa itsensä takaisin.

– Eurooppa elää maahanmuuton kanssa tulevat vuosikymmenet. Siksi meidän täytyy panostaa pakolaisten kotoutumiseen. Maahanmuuttajat ovat työntekijöitä, veronmaksajia ja kuluttajia, Anttila totesi Euroopan neuvoston yleiskokouksessa.

Hän korosti, että tulijoiden pitää myös olla valmiita hyväksymään vastaanottavan yhteiskunnan perusihmisarvot, joihin kuuluvat tasa-arvo ja sananvapaus.

Kokouksessa käsiteltiin keskiviikkona illalla kahta maahanmuuttoa koskevaa raporttia. Toisen niistä oli tehnyt kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) ja toisen italialainen kansanedusta Andrea Rigoni. Parlamentaarinen yleiskokous omisti koko keskiviikkopäivän maahanmuuttoteemalle.

Anne-Mari Virolainen toivoi, että päättäjät tutustuisivat maahanmuuttoa koskeva tutkimustietoon ja tilastoihin.

– Tutkimukset osoittavat, että perheenyhdistäminen on kotouttamista parhaimmillaan, Virolainen totesi.

Hän siteerasi EU:n Mipex-tietojärjestelmää (Migrant Integration Policy Index), jonka mukaan unionin alueella pakolaisten perusoikeudet, kuten oikeus suojeluun, perheenyhdistämiseen ja minimisosiaaliturvaan, ovat pääosin hyvällä tolalla. Koulutusta vastaavan työn löytämisessä on suurempaa vaihtelua ja kielenopetusta pitäisi parantaa kaikkialla.

SDP:n Jukka Gustafssonin mukaan hallitus sivuutti opposition ammattikoulu-uudistuksessa

28.6.2017 - 18:24

Kansanedustaja Jukka Gustafssonin mukaan ammattikoulureformi olisi voitu hyväksyä yksimielisesti, jos muutama asia olisi korjattu.

SDP:n Jukka Gustafssonin mielestä hallituspuolueilla ei ollut halua korjata ammattikoulureformin "valuvikoja" eduskuntakäsittelyn aikana.

Gustafsson on entinen opetusministeri. Hänen mukaansa uudistus olisi voitu hyväksyä yksimielisesti muutaman perusteellisesti tärkeän asian korjaamisella.

– Ilmoitimme lain valiokuntakäsittelyn aikana halumme sopia korkeammasta perusrahoituksen tasosta niin opetusministerille kuin sivistysvaliokunnan hallituspuolueiden edustajille, Gustafsson toteaa tiedotteessaan.

Hän soimaa hallitusta siitä, ettei opposition näkemyksiä otettu asiassa huomioon.

– Sinänsä oikeat koulutuksen kehittämistavoitteet olisivat ansainneet laajan parlamentaarisen tuen, joka eduskunnalta olisi ollut saatavissa. Miksi ei haluttu oikeasti neuvotella ja sopia, vaan runnottiin tällä tavalla läpi hallituspuolueiden kertaalleen – jo ennen valiokuntakuulemisia – sopimaa esitystä, Gustafsson kysyy.

Perusrahoitusosuuden noston ohessa olisi Gustafssonin mielestä tullut huomioida uudistuksen tuomat lisäkustannukset. Hän huomauttaa Kuntaliiton arvioineen niiden kohoavan jopa 84 miljoonaan euroon. Myös lähiopetuksen turvaaminen olisi Jukka Gustafssonin mukaan ollut tärkeä saada lakiin.

Kuvat paljastavat Venäjän uudet hävittäjät, Syyrian joukkoja vahvistettu merkittävästi

28.6.2017 - 17:40

Venäjä on vahvistanut Syyrian lento-osastonsa ilmataistelukykyjä.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad vieraili tiistaina Venäjän Khmeimimin lentotukikohdassa Syyriassa.

Vierailusta julkaistujen kuvien ja viimeisten parin kuukauden aikana otettujen satelliittikuvien perusteella Venäjä on vahvistanut Syyrian lento-osastoaan. Etenkin ilmapuolustuskykyjä on lisätty.

Syyrian presidentinkanslian julkaisemissa kuvissa näkyy muun muassa aseistettuja Su-27SM3 -hävittäjiä. Ne on War Zonen mukaan siirretty sinne sen jälkeen, kun Yhdysvaltojen laivaston Super Hornet pudotti Syyrian hallituksen joukkojen Su-22 -koneen Rakkan lähistöllä.

Venäjän ilmataistelukoneiden terävintä kärkeä edustavan Su-27 -version lisäksi Khmeimimissä operoi Su-35S- ja Su-30 -hävittäjiä sekä Su-34 -rynnäkkökoneita. Nämä ovat kehittyneimpiä käytössä olevia venäläiskoneita.

Kesäkuun alkupuolella otettujen satelliittikuvien perusteella kentällä on noin 20–30 venäläistä sotilaskonetta.

Venäjä on lisäksi siirtänyt Syyriaan S-300-, S-400- ja Pantsir-ilmapuolustusjärjestelmiä.

Venäjä ilmoitti vahvistavansa Syyrian ilmapuolustustaan ja päivittävänsä Bashar al-Assadin joukkojen venäläisvalmisteisia ilmatorjuntajärjestelmiä Yhdysvaltojen syyrialaiseen sotilastukikohtaan tekemän risteilyohjusiskun jälkeen. Isku oli vastaus syyrialaisjoukkojen kemialliseen hyökkäykseen.

Jännitteet Syyriassa ovat kasvaneet viime päivinä. Yhdysvaltojen hallinto on varoittanut Syyriaa tekemästä uusia kemiallisia iskuja ja amerikkalaiset tiedustelukoneet ovat kiertäneet ahkerasti maan rannikolla.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="fi"><p lang="en" dir="ltr">22 RuAF jets at the Russian air base in Hmeymim visible on satellite image from June 8: 8 Su-24, 3 Su-25, 4 Su-30, 6 Su-34 and 2 Su-35 <a href="https://t.co/mzeDcaIPmB">pic.twitter.com/mzeDcaIPmB</a></p>&mdash; Samir (@obretix) <a href="https://twitter.com/obretix/status/878732630312792064">24. kesäkuuta 2017</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Tutkija julkaisi puhuttelevan kuvan eläkkeelle siirtyneistä – "työmarkkinoille tullut tilaa"

28.6.2017 - 16:38

Vanhuuseläkettä saavien määrä lisääntyi viime vuonna 30 000:lla.

– Tässä vielä puhutteleva kuva #vanhuuseläke'lle siirtyneiden kehityksestä, työmarkkinoille tullut tilaa, eläketurvakeskuksen tutkimuksesta, tilastoista ja suunnittelusta vastaava johtaja Mikko Kautto toteaa twitterissä.

Tviitti kuvineen löytyy alhaalta. Vanhuuseläkkeelle siirtyvien määrän käyrä on kuvan tilastossa noussut jyrkästi vuodesta 2007.

Eläketurvakeskuksen mukaan työ- tai kansaneläkettä sai vuoden 2016 lopussa kaikkiaan 1 559 000 henkilöä. Se on 18 000 enemmän kuin edellisen vuoden lopussa. Kasvu kohdistui vanhuuseläkettä saaviin, joiden määrä lisääntyi 30 000:lla.

Vanhuuseläkettä sai vuoden 2016 lopussa 1 300 000 henkilöä.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="fi"><p lang="fi" dir="ltr">Taitaa sormet olla lomamoodissa... <br>Tässä vielä puhutteleva kuva <a href="https://twitter.com/hashtag/vanhuusel%C3%A4ke?src=hash">#vanhuuseläke</a>&#39;lle siirtyneiden kehityksestä, työmarkkinoille tullut tilaa.. <a href="https://t.co/CWqjn1FKAH">pic.twitter.com/CWqjn1FKAH</a></p>&mdash; Mikko Kautto (@Mikko_Kautto) <a href="https://twitter.com/Mikko_Kautto/status/879994268148019200">28. kesäkuuta 2017</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

WWF: Belizen hallitus ei ole täyttänyt lupauksiaan koralliriutan suojelusta

28.6.2017 - 16:05

Belizen hallitus ei ole lupauksistaan huolimatta pystynyt suojelemaan Belizen koralliriuttaa, kertoo ympäristöjärjestö WWF.

Belizen koralliriutta on läntisen pallonpuoliskon laajin koralliriutta ja Unescon maailmanperintökohde. WWF:n tuoreen arvioinnin mukaan riuttaa uhkaavat merellä tapahtuva öljynporaus ja rannikoiden rakentaminen. Vain noin kilometrin päässä maailmanperintökohteesta tehtiin viime syksynä seismisiä kokeita.

Belizen hallitus lupasi vuonna 2015 Unescolle, että suojelutoimenpiteet on toteutettu joulukuuhun 2016 mennessä.

– Siitä on nyt seitsemän kuukautta, eikä Belize ole vieläkään täyttänyt lupauksiaan koralliriutan suojelusta. Tämä ainutlaatuinen ekosysteemi, joka on elintärkeä sekä alueen luonnolle, että taloudelle, on yhä uhattuna. Vaadimme Belizen hallitukselta välittömiä toimia riutan suojelemiseksi tulevia sukupolvia varten, toteaa WWF Belizen riuttatutkija Nadia Bood järjestön tiedotteessa.

Belizen koralliriutta on WWF:n mukaan noin 1 400 lajin elinympäristö. Unesco tunnusti alueen ainutlaatuisen merkityksen maailman luonnolle vuonna 1996. Suojelutoimien riittämättömyyden takia Belizen koralliriutta siirrettiin vaarantuneiden maailmanperintökohteiden listalle vuonna 2009.

WWF:n arvioinnissa havaittiin, että maailmanperintökohteen ja sen puskurialueiden sisäpuolella tapahtuvan öljynporauksen ja -tuotannon kieltävän lainsäädännön valmistelu ei ole edistynyt huolimatta hallituksen vuonna 2015 julistamasta toimenpidekiellosta. Myös julkisen vallan omistuksessa olevan maan myynnin kieltävä lainsäädäntö puuttuu maailmanperintökohteella edelleen.

– Sekä koralliriutta että Belizen asukaat ansaitsevat tekoja sanojen sijaan. Hallituksen on osoitettava, että se aikoo vakavissaan suojella Belizen koralliriutan lainsäädännöllä, joka kieltää sekä öljynporauksen että maanmyynnit. Hallituksen on kuunneltava maansa kansalaisia ja niitä 400  000 ihmistä, jotka jokin aika sitten vaativat allekirjoituksellaan koralliriutan nykyistä parempaa suojelua, Bood vaatii.

Yli puolet Belizen 190 000 asukkaasta on WWF:n mukaan taloudellisesti riippuvaisia koralliriuttoihin kytkeytyvästä turismista ja kalastuksesta. Näiden elinkeinojen ja tutkimustoiminnan tuomien tulojen arvioidaan käsittävän noin 15 prosenttia Belizen bruttokansantuotteesta.

Jukka Tarkka kohutusta rauhanleiristä: Tämä heidän kannattaisi selvittää Ahvenanmaasta

28.6.2017 - 15:49

Valtiotieteilijän mielestä ruotsalais-venäläisen rauhanleirin kannattaisi ottaa opinto-ohjelmaansa Suomen ja Neuvostoliiton Ahvenanmaa-sopimus.

Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kommentoi kotisivuillaan julkaisemassaan kirjoituksessa pienimuotoista kohua herättänyttä Åland 17 -rauhanleiriä.

– Leirin kannattaisi ottaa opinto-ohjelmaansa Moskovassa syksyllä 1940 solmitun Ahvenanmaa-sopimuksen sisältö ja tausta, Tarkka toteaa.

Hän huomauttaa, että vaikka Neuvostoliiton suomalaisille sanelema sopimus määritteleekin saaren aseistamattomaksi, ei se asemoi sitä puolueettomaksi sodan aikana tai määrittele Suomen vastuuta alueen turvallisuudesta.

– Sopimuksen taustasta tiedetään, että ennen sen allekirjoitusta Neuvostoliitto vahvisti kolme sotasuunnitelmaa, joiden kaikkien toteutuksen ensimmäisenä vaiheena oli Ahvenenmaan miehitys, Tarkka toteaa.

Hänen mielestään leiriläisten kannattaisikin ottaa selvää, onko myös Venäjä sitä mieltä, että Ahvenanmaan demilitarisointi ei tarkoita sen puolueettomuutta sodan oloissa, ja että Suomella ei ole vastuussa alueen loukkaamattomuudesta.

Verkkouutiset kertoi maanantaina Suomessa ensimmäisenä Ahvenanmaalla syyskuussa järjestettävästä Åland 17 -rauhanleiristä. Tapahtuman kotisivujen mukaan kyse on ainutlaatuisesta "rauhanharjoituksesta", johon osallistuu 15 henkilöä Venäjältä ja 15 henkilöä Ruotsista.

Leiri järjestetään tarkoituksella samaan aikaan Ruotsin Aurora 17- ja Venäjän Zapad-sotaharjoitusten kanssa. Zapad-harjoitukset ovat Venäjän historian suurimmat. Niihin osallistuu arviolta noin 100 000 sotilasta ja valtava määrä kalustoa.

Esimerkiksi entinen Suomen Venäjän-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää tapahtumaa venäläisenä operaationa.

Haittaohjelma leviää erittäin aggressiivisesti myös päivitettyihin koneisiin – viestintävirasto varoittaa

28.6.2017 - 15:40

Verkossa leviävän Petya-haittaohjelman alkuperäinen tartunta on Viestintäviraston mukaan todennäköisesti tapahtunut Ukrainassa yleisesti käytössä olevan kirjanpito-ohjelmiston päivityksen kautta.

Petya-kiristyshaittaohjelman tuoreesta variantista on Viestintäviraston mukaan tullut viimeisen vuorokauden aikana useita tartuntoja yrityksistä, joilla on toimintoja Ukrainassa.

Viestintävirasto kertoo, että julkisuudessa esiintyneiden tietojen perusteella haittaohjelman alkuperäinen tartunta on todennäköisesti tapahtunut M.E.Doc -nimisen kirjanpito-ohjelmiston päivityksen kautta. M.E.Doc on yleisesti Ukrainassa käytössä oleva verojen maksun yhteydessä käytettävä ohjelmisto.

Kirjanpito-ohjelmiston päivityspalvelin on murrettu ja määritelty tarjoamaan haittaohjelmaa kirjanpito-ohjelmiston päivityksenä.

Kyberturvallisuuskeskus on saanut ilmoituksia myös Suomessa tapahtuneista tartunnoista.

Alkuperäisen tartunnan jälkeen kiristyshaittaohjelma leviää Viestintäviraston mukaan sisäverkossa usealla eri tavalla, joten pelkkä koneiden päivitys ei suojaa kokonaan tartunnoilta.

Virasto varoittaa, että haittaohjelma pystyy leviämään erittäin aggressiivisesti myös päivitettyihin koneisiin hyödyntämällä koneella saatavissa olevia käyttäjätunnuksia ja saastuttamaan muita sisäverkon laitteita, joihin voi kirjautua samoilla tunnuksilla. Erityisesti ylläpitotunnuksia sisältävät laitteet voivat viraston mukaan saastuttaa nopeasti koko verkon.

Haittaohjelma ylikirjoittaa tietokoneen kiintolevyn käynnistyslohkon ja käynnistää koneen uudelleen tunnin kuluttua, jolloin käyttäjälle esitetään lunnasvaatimus ja tiedostot salataan. Jos ylikirjoitus ei onnistu, ohjelma aloittaa välittömästi tiedostojen salauksen.

Haavoittuvuudelta voi suojautua muun muassa asentamalla Windowsin korjauspäivitykset tai estämällä M.E.Doc -kirjanpito-ohjelmiston automaattiset päivitykset.

Yritykset toivovat viranomaisilta valmennusta lupa-asioihin

28.6.2017 - 14:24

Viranomaisten tulisi ottaa nykyistä enemmän valmentajan rooli yritystoimintaan liittyvissä lupa-asioissa, kertoo Teknologiateollisuus ry.

Teknologiateollisuus ry:n kyselyn mukaan yritysten mielestä lupaprosesseja olisi syytä nopeuttaa ja yksinkertaistaa, mutta yhtä tärkeää olisi opastaminen ja konkreettisten neuvojen antaminen menettelytavoista ja raportoinnista.

Viranomaisten tulisikin Teknologiateollisuuden mukaan ottaa nykyistä enemmän valmentajan rooli yritystoimintaan liittyvissä lupa-asioissa. Usein yritykset eivät selviydy niistä ilman ulkopuolista apua.

Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että hallituksen byrokratiatalkoiden tulokset eivät vielä näy yritysten arjessa. Pienempi osa vastaajista oli havainnut joitakin pieniä parannuksia. Kaiken kaikkiaan yritykset odottivat paljon nykyistä enemmän tietoa tehdyistä ja tekeillä olevista muutoksista.

Yritysten mielestä niiltä vaadittavaa raportointia tulisi karsia, yksinkertaistaa ja raportoinnista tulisi poistaa turhaa työtä aiheuttavat päällekkäisyydet. Lupakäytäntöjen digitalisoinnissa toivotaan nopeita edistysaskeleita. Suuri osa vastaajista muistutti maan hallitusta, että nykyiset lupakäytännöt todellakin rajoittavat ja hidastavat investointeja sekä yritystoiminnan laajentamista Suomeen.

– Kyselyn selkeä viesti on, että yritykset haluavat hoitaa asiat hyvin ja ne myös hyväksyvät erilaiset lupamenettelyt. Yritykset odottavat kuitenkin hyvin toimivia prosesseja. Kehitettävää on mm. ripeydessä, prosessien ennakoitavuudessa ja valituskäytännöissä. Koskaan ei saisi käydä niin, että prosessi keskeytyy vaikkapa näin lomakauden ajaksi tai yritys ei saa yksiselitteistä vastausta kysymykseensä, toteaa johtava asiantuntija Mia Nores Teknologiateollisuudesta.

Noreksen mukaan kyselyssä tuli korostetusti esille myös uusi viesti viranomaisille. Yritysten mielestä viranomaisten tulisi olla paitsi valvoja myös valmentaja.

– Tässäkin on kyse tiedon tarpeesta. Esimerkiksi moni toimintaansa laajentava pk-yritys voi olla ensimmäistä kertaa monimutkaisen lupaprosessin keskellä. Valmentavaa ohjausta tarvitaan, kun prosessi on kimurantti asiaan vihkiytyneelle spesialistillekin, Nores muistuttaa.

Teknologiateollisuuden kyselyyn vastasi noin 300 yritystä.

Kaameaa vierastyötä - Pohjois-Korean naisia kohdellaan rajalla orjiakin huonommin

28.6.2017 - 14:23

Kiinassa työskenteleviä pohjoiskorealaisia käytetään hyväksi ja riistetään.

– Pohjois-Korean naistyöntekijät työskentelevät yli kaksitoista tuntia päivässä. He eivät pidä taukoja lounasta lukuun ottamatta. Olen nähnyt, kuinka osa heistä pyörtyy työskennellessään tauotta pölyisessä tehtaassa, kertoo Daily NK:n haastattelema Kiinan korealainen Kim Sul Hyang (alias).

Kim työskenteli kolme vuotta pohjoiskorealaisten naistyöläisten esimiehenä kiinalaisessa ompelutehtaassa Dandongin kaupungissa. Dandong on rajakaupunki Kiinan ja Pohjois-Korean välillä.

– Pohjoiskorealaisilla työläisillä on vapaapäivä 15 päivän välein, ja minun piti seurata samaa aikataulua, koska olin heidän esimiehensä. Työpäivät alkoivat normaalisti seitsemältä aamulla ja loppuivat kymmeneltä illalla. Kiireisinä päivinä työskentelimme aamuyöhön saakka.

– 150 työntekijää istui vierekkäin hartiat kiinni toisissaan, joten huoneen ilmankosteus oli korkea. Huoneen lämpötila oli keskimäärin 30 astetta. Töitä tehtiin hikoillen, koska huoneessa oli vain muutama tuuletin eikä lainkaan ilmastointia.

Daily NK:n mukaan pohjoiskorealaisten yli 12-tuntiset työpäivät rikkovat Kiinan työlainsäädäntöä. Kiinassa on viisipäiväinen työviikko (40 tuntia/viikko).

Kiinassa ei kuitenkaan valvota kattavasti työlainsäädännön toteutumista, joten työläisten sopimuksista päättävät kiinalaiset työnantajat ja pohjoiskorealaiset virkailijat eivät usein kiinnitä huomiota sääntöihin.

Pohjoiskorealaisista työntekijöistä ei myöskään pidetä tarpeeksi huolta, vaikka he sairastuisivat tai loukkaantuisivat töissä. Työpaikoilla tapahtuvien onnettomuuksien todennäköisyyden kerrotaan olevan suuri, koska esimiehet ja työntekijät eivät saa tarvittavaa koulutusta turvallisuusmääräyksistä.

– Meillä oli tapaus, jossa pohjoiskorealainen työläinen satutti sormensa ompelukoneessa. Sekä esimies ja työntekijä kuitenkin totesivat tapaturman mitättömäksi. Lopulta työntekijän sormi piti amputoida, koska liha alkoi mädäntyä, Kim sanoo.

Lisäksi pohjoiskorealaiset työntekijät jätetään Daily NK:n mukaan usein sosiaalivakuutusjärjestelmien ulkopuolelle. He ovat alhaisin yhteiskuntaluokka työolosuhteissa mitattuna.

Uusi laki astuu voimaan: Puolustusvoimat voi jatkossa auttaa toista valtiota voimakeinoin

28.6.2017 - 14:07

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on vahvistanut uuden lain kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vahvisti keskiviikkona lait puolustusvoimista annetun lain, aluevalvontalain ja asevelvollisuuslain muuttamisesta. Lait tulevat voimaan heinäkuun alusta.

Samaan aikaan vahvistettuun lainsäädäntökokonaisuuteen kuuluvat myös uusi laki kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta sekä sisäministeriön hallinnonalan kansainvälistä toimintaa koskevat lainsäädäntömuutokset.

Uuden lainsäädännön tavoitteena on puolustusministeriön tiedotteen mukaan erityisesti EU:n yhteisvastuulausekkeen ja keskinäisen avunannon lausekkeen mukaisten velvoitteiden täytäntöönpano ja sen varmistaminen, että Suomella on tarkoituksenmukainen valmius avun antamiseen ja vastaanottamiseen.

Avun antaminen ja vastaanottaminen

Puolustusministeriö voi jatkossa ulkoasiainministeriötä kuultuaan pyytää puolustusvoimien toimialaan kuuluvaa apua toiselta valtiolta, EU:lta tai kansainväliseltä järjestöltä, jollei kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetussa laissa muuta säädetä. Aluevalvontaa varten puolustusvoimat voi pyytää toisen valtion sotilasviranomaisen tukea.

Puolustusvoimien osallistumista kansainvälisen avun antamiseen on muutettu siten, että avun antaminen laajemminkin kuin vain toisen Suomen viranomaisen tukemiseksi on mahdollista.

Puolustusvoimien toimialaan kuuluvaa apua voidaan jatkossa antaa toiselle valtiolle, EU:lle tai kansainväliselle järjestölle.

Myös laissa olevat rajoitukset avun antamisesta vain kalustolla, materiaalilla tai asiantuntija-avulla on poistettu. Avun antamisessa on siis jatkossa oikeus käyttää myös voimakeinoja.

SDP:n kansanedustaja varoittaa vetoavista limuviinoista: Aivan uusi lapsille näkyvä kanava

28.6.2017 - 13:44

Kansanedustaja Eeva-Johanna Elorannan mielestä juomasekoitukset vetoavat nuoriin.

– Näiden ”limuviinojen” tulo kauppoihin onkin erityisen ongelmallinen lasten- ja nuortensuojelun näkökulmasta, vaikka alkoholipolitiikan tavoitteena tulee olla erityisesti lasten ja nuorten suojeleminen alkoholin aiheuttamilta haitoilta, SDP:n kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta toteaa tiedotteessaan.

Uuteen alkoholilakiesitykseen sisältyvät muun muassa vähittäiskaupassa myytävien alkoholijuomien valmistustaparajoituksen poistaminen sekä niiden enimmäisvahvuuden korottaminen 4,7 tilavuusprosentista 5,5 prosenttiin.

Valmistustaparajoitus on ainoa laatuaan koko maailmassa. Säädöksellä tarkoitetaan sitä, ettei vähittäiskaupassa ole toistaiseksi saanut myydä muita kuin käymisteitse valmistetusta alkoholista tehtyjä juomia. Käytännössä niin kutsuttuja limuviinoja on siis ollut kaupoissa jo vuosikausia. Niitä ei vain ole saanut valmistaa tislaamalla tuotetusta etanolista.

Elorannan mukaan valmistustaparajoituksen poistuminen tarkoittaa kuitenkin sitä, että kaupoissa voitaisiin myydä "väkiviinapohjaisia juomasekoituksia, jotka vetoavat nuoriin".

Muutos toisi kansanedustajan mukaan aivan uuden ja lapsille näkyvän kanavan markkinoida väkeviä viinoja vähittäiskaupassa.

– Nyt lakiesitys kohdentaa hyödyt pääasiassa vähittäiskaupalle Alkon kustannuksella sekä ulkomaiselle alkoholiteollisuudelle ja ulkoistaa haitat ja kustannukset julkisen sektorin kannettavaksi hyvinvointi- ja terveyserojen kasvaessa, Eeva-Johanna Eloranta sanoo.

Lue myös:

Alkoholilaista kiista kulisseissa – "viime metreillä tuli keskustalta vaade"

Ay-johtajat Hjallis Harkimolle Ylellä: Näitä asioita esiin nostavat haluavat musertaa ay-liikkeen

28.6.2017 - 13:27

Metalliliiton puheenjohtajan mukaan jotkut kokevat ammattiyhdistysliikkeen vihollisena.

Ammattiyhdistysjohtajat arvostelevat kansanedustaja Hjallis Harkimon (kok.) lakialoitetta Ylellä. Yle Uutiset julkaisi aiemmin keskiviikkona ammattiliittojen varallisuudesta selvityksen, jota Harkimo kommentoi.

Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo Ylellä, että "yhteiskunnassa on varmaan tahoja, jotka haluavat musertaa ay-liikettä ja kaapata vallan itselleen".

– Sitten palataan sopimusyhteiskunnassa hyvinkin pitkälle ajassa taaksepäin, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo sanoo.

Vesivalo ihmettelee myös ay-liittojen sijoitustoiminnan kyseenalaistamista. Hän kysyy, eikö ole järkevää sijoittaa rahat tuottavasti eikä pitää niitä millään nollakorkotilillä.

Metalliliiton eli Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto on yhtä kriittinen.

– Varsinkin ne, jotka näitä asioita nostavat esiin, kokevat ammattiyhdistysliikkeen jollain tavalla vihollisena tai haluavat vaikuttaa siihen, että sen toimintaedellytykset heikkenevät, Riku Aalto toteaa Ylellä.

Tulot 55 000 euroa, veroprosentti 23 – näin Latvia toteuttaa progressiivisen verotuksen

28.6.2017 - 13:05

Latvian hallitus haluaa ottaa käyttöön progressiivisen tuloverotuksen.

Latvian hallitus on sopinut progressiivisen tuloveromallin esittämisestä. Malli esitellään virallisesti torstaina.

Latvian yleisradion mukaan veromalli on kolmiportainen. Alin veroprosentti on 20 ja sitä kannetaan 20 000 euron vuosituloihin asti. Seuraavaan 23 prosentin veroluokkaan pääsevät 20 001 – 55 000 euroa vuodessa ansaitsevat. Korkein veroprosentti on 31. Sitä sovelletaan yli 55 000 euron vuosituloihin.

Hallitus pyöritteli alkuun ehdotusta, jossa veroluokkia olisi ollut vain kaksi. 20 prosentin veroa olisi kannettu 45 000 euron vuosituloihin asti ja 23 prosentin veroa siitä ylöspäin.

Hallitus sopi samassa yhteydessä, ettei yhtiöön jätettäviä liikevoittoja veroteta lainkaan. Toimenpiteen toivotaan säilyttävän latvialaisyhtiöiden kilpailukykyä.

Sosiaalivakuutusmaksuja aiotaan korottaa yhdellä prosenttiyksiköllä terveydenhoitopalvelujen rahoituksen takaamiseksi.

Latvian teollisuus- ja kauppakamari vastustaa progressiivista tuloverotusta. Sen mukaan hallituksen esittämä malli on yksipuolinen ja "rikkoo poliitikkojen ja yrittäjien välistä luottamusta".

Vuosilomalakia rikotaan Erton mukaan erityisesti optikkoliikkeissä ja taloushallinnossa

28.6.2017 - 12:03

Toimihenkilöliitto Erto kertoo, että yksityisten palvelualojen työehtokysely on paljastanut vakavia puutteita vuosilomalain noudattamisessa.

Erton kyselyn mukaan vain 42 prosenttia palvelualojen toimihenkilöistä saa halutessaan lain takaaman neljän viikon yhdenjaksoisen loman. 15 prosenttia saa enintään kahden viikon yhdenjaksoisen loman.

– Erityisen vakava tilanne on taloushallinnossa ja optikkoliikkeissä. Optikoista vain 25 prosenttia saa halutessaan lain suojaaman neljän viikon loman. Taloushallintoalalla tilanne on jopa pahempi: vain 21 prosenttia saa loman niin kuin laki määrää, kertoo Erton puheenjohtaja Juri Aaltonen.

Hän muistuttaa, että vuosilomalain mukaan työntekijällä on oikeus neljän viikon yhdenjaksoiseen lomaan.

– Yleisin lainvastainen perustelu loman pilkkomiseen on se, että neljän viikon loma edellyttäisi sijaisen palkkaamista. Sijaisen palkkaustarve ei kuitenkaan oikeuta määräämään alle neljän viikon yhdenjaksoiselle lomalle, Aaltonen huomauttaa.

Erto kertoo ottavansa yhteyttä loma-asiassa sekä taloushallintoalaa edustavaan työnantajaliitto Paltaan että optikkoliikkeitä edustavaan Kaupan liittoon.

Akava kannattaa palkkamalttia ja veronkevennyksiä

28.6.2017 - 11:53

Palkkamaltti yhdistettynä veronkevennyksiin on ollut oikea työllisyys- ja ostovoimaresepti, arvioi korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava.

Meneillään oleva talouskehitys osoittaa Akavan mielestä, että palkkamaltti yhdistettynä verokevennyksiin on oikea resepti työllisyyden ja ostovoiman hoitamiseen.

Akava viittaa valtioneuvoston asettamaan tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan tuoreeseen raporttiin, jonka mukaan palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima kasvaa tänä vuonna noin 0,7 prosenttia.

Ostovoimaa tukevat työllisyyden kasvu ja kilpailukykysopimukseen liittyvät veronkevennykset. Toisaalta sitä heikentävät palkankorotusten nollalinja, inflaation nopeutuminen, työntekijän sosiaaliturvamaksujen nousu sekä julkisen sektorin lomarahojen leikkaus.

– Kokonaisuudessa palkansaajien positiivinen ostovoimakehitys johtuu työllisyyden kasvusta, kertoo Akavan pääekonomisti Eugen Koev.

Valtiovarainministeriön viime viikolla julkistaman ennusteen mukaan työllisyys paranee asteittain seuraavan kahden vuoden aikana. Työllisyysasteen arvioidaan ylittävän 70 prosenttia ja työttömyysasteen painuvan alle 8 prosenttiin vuonna 2019. Ennusteessa oletetaan, että palkkakehitys pysyy hyvin maltillisena jatkossakin.

– Kokonaisuudessaan VM:n ennuste tarkoittaa, että jos uusia veroratkaisuja ei tehdä, palkansaajien yhteenlaskettu ostovoima supistuu tai ei ainakaan nouse, vaikka työllisyyskehitys palkkamaltin ansiosta paranisikin. Meneillään oleva talouskehitys osoittaa, että palkkamaltti yhdistettynä verokevennyksiin on ollut oikea työllisyys- ja ostovoimaresepti, Koev muistuttaa.

Lue myös:

Raportti: Kilpailukyky vahvistuu mutta ostovoima heikkenee – STTK vaatii palkankorotuksia

Hjallis Harkimo: Onko valtion tehtävä rahoittaa lakkoja ay-maksujen verovähennyksen kautta?

28.6.2017 - 11:46

Kansanedustajan mielestä hänen lakialoitteensa alkaa vaikuttaa.

Kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo iloitsee twitterissä Ylen selvityksestä, joka kertoi muun muassa kymmenen ay-liiton miljardivarallisuudesta.

Hjallis Harkimon ja yli sadan muun kansanedustajan lakialoite haluaa verottomia jäsenmaksutuloja nauttivien yhdistysten tilinpäätökset kokonaan julkisiksi.

– Lakialoite alkaa vaikuttamaan, ammattiyhdistyslikkeiden omaisuus on huima. Seuraavaksi jäsenmaksut verolle.Lakkokassoja ei pidä avustaa, Harkimo twiittasi keskiviikkona Ylen jutun jälkeen.

– Onko valtion tehtävä ay-maksujen verovähennyksen kautta rahoittaa lakkoja?, hän kysyi toisessa twiitissään.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="fi" dir="ltr">Lakialoite alkaa vaikuttamaan ammattiyhdistyslikkeiden omaisuus on huima.Seuraavaksi jäsenmaksut verolle.Lakkokassoja ei pidä avustaa.</p>&mdash; Hjallis Harkimo (@hjallisharkimo) <a href="https://twitter.com/hjallisharkimo/status/879938565593059329">June 28, 2017</a></blockquote>

<script async src="//platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Kansanedustaja haluaa keinovaloja ja tappavia rautoja supikoiran metsästykseen

28.6.2017 - 11:35

Uuden vaihtoehdon kansanedustaja kysyy toimenpiteistä supikoiran vähentämiseksi luonnosta.

Kansanedustaja Kari Kulmalan (uv.) kirjallisen kysymyksen mukaan aikoinaan Neuvostoliitosta Suomeen levinnyttä supikoiraa pidetään nykyään tuhoisimpana vieraslajinamme. Niitä pyydetään vuosittain jo noin 200 000 yksilöä.

Supikoiran haitallisuudesta on saatu selkeintä näyttöä kysymyksen mukaan saaristossa, jossa se taitavana uimarina kulkee lintuluodolta toiselle ja hävittää lintukantoja. Supikoira on myös tehokas tautien levittäjä.

– Metsästäjät odottavat nyt supikoiran hävittämiseen uusia, tehokkaampia keinoja. Keinovalon käytön selkeä salliminen olisi yksi tehokas menetelmä. Tällöin pystyisi pimeään aikaan metsästämään turvallisemmin ja koiran pysäyttämän supikoiran lopettaminen olisi turvallisempaa, Kari Kulmala toteaa.

Nykyinen metsästyslaki kieltää yötähtäimet ja keinovalon. Vain villisian ruokintapaikalla saa käyttää kiinteää keinovaloa villisian ja supikoiran metsästyksessä.

Kulmalan mukaan myös taajamissa luvallisella alueella tulisi sallia supikoiran pyynti elävänä pyytävillä loukuilla.

– Näkisin myös hyvänä, että supikoiraa voisi pyytää loukulla ja heti tappavilla raudoilla ilman metsästyskorttia silloin, kun kyseessä on metsästysoikeuden haltija eli maanomistaja tai metsästysoikeuden vuokrannut henkilö. Tämä helpottaisi supikoiran vähentämistä esimerkiksi kesämökkitonteilla.

Kulmalan kysymys kuuluu "mihin toimenpiteisiin hallitus ryhtyy, että Euroopan komission mustalle listalle joutunutta supikoiraa (Nyctereutes procyonoides) saadaan vähennettyä voimakkaasti Suomen luonnosta".

"Suomen kesä opettaa viisasta varautumaan hyvän sään aikana"

28.6.2017 - 10:54

Kansanedustajan mukaan talouden poutasäässä pitäisi pitää pää kylmänä.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo kirjoittaa Keskisuomalaisen mielipideosastolla viileästä säästä ja aurinkoisemmista talousennusteista. Valtiovarainministeriö on nostanut kuluvan vuoden kasvuennusteen 2,4 prosenttiin aiemmasta 1,2 prosentista.

– Taloutemme on viimein saanut potkua maailmantalouden kasvusta, ja hallituksen toimet työn ja yrittämisen vahvistamiseksi ovat alkaneet purra odotusten mukaisesti, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Hänen mukaansa parantunut työllisyys merkitsee vakaampaa tulevaisuutta. Käänteen takana on Wallinheimon mielestä monta yksittäistä syytä ja toimenpidettä edellisen ja nykyisen hallituksen ajalta.

– Muun muassa yhteisöveron laskeminen, kannustinloukkujen purkaminen ja työllistymisen esteiden madaltaminen yhdessä hintakilpailukykyämme parantaneen kilpailukykysopimuksen kanssa ovat avanneet portit takaisin työelämään usealle suomalaiselle. Ja, mikä tärkeintä, meidän suomalaisten luottamus talouteen on vahvistunut huippulukemiin.

Sinuhe Wallinheimon mukaan olemme hyvien talousuutisten keskellä uudenlaisessa tilanteessa.

– Tahtoessamme meillä olisi nyt oiva tilaisuus vahvistaa kasvun pohjaa ja toteuttaa välttämättömiä rakennemuutoksia. Vahva ja kestävällä pohjalla oleva talous on myös paras tae koulutuksen ja osaamisen resurssien turvaamiseksi, hän kirjoittaa.

– Ikävä kyllä kaikilta ei tunnu löytyvän valmiutta uudistuksiin. Kuunnellessa aaltoilevia julkisia puheenvuoroja julkisten menojen kasvattamisesta tai muhkeista palkkojen yleiskorotuksista ei voi kuin todeta joidenkin muistin olevan lyhyempi kuin Suomen kesä.

Kohoavaa kakkua jakavat unohtavat kansanedustajan mukaan, ettei yksi hyvän suhdannekasvun vuosi poista sitä tosiasiaa, että taloutemme rakenteelliset ongelmat ovat ratkaisematta.

– Velkaannumme yhä viiden miljardin vuosivauhdilla ja pitkän aikavälin kasvunäkymämme ovat yhä kovin vaimeat.

– Yhteinen haasteemme on se, miten saamme hyvinvointipalveluiden rahoituksen riittämään tilanteessa, jossa väestö ikääntyy ja työvoiman määrä vähenee.

Tämän vuoksi tarvitaan kokoomusedustajan mukaan rohkeita uudistuksia perhevapaisiin ja vaikkapa työmarkkinoiden sopimiskulttuuriin.

– Siksi nyt päällä olevana nousukautena pää on pidettävä kylmänä ja keskityttävä olennaiseen. Vanhan viisauden mukaan viisas varautuu hyvän sään aikana. Sen Suomen kesäkin on taas kerran meille opettanut, Sinuhe Wallinheimo toteaa.

Sivut