24.05.2024
Kuluvaa vuotta on sanottu vaalien supervuodeksi. Yli neljä miljardia ihmistä asuu maissa, joissa järjestetään vaalit tänä vuonna. Suomessa on ehditty jo käydä presidentinvaali ja kohta suuntaamme taas vaaliuurnille, kun europarlamenttivaalit tulevat. Jo ovella olevissa vaaleissa miljoonat eurooppalaiset äänestävät kanssamme maailman suurimmissa rajat ylittävissä vaaleissa.
Äänestäjiä, puolueväkeä ja ehdokkaita on saattanut hetkittäin uhata väsymys vaalien ja vaalivuosien seuratessa toisiaan tiuhaan tahtiin. Väsymykselle ei kuitenkaan pidä antaa sijaa näissäkään vaaleissa, joissa on mahdollisuus vaikuttaa omalla mielipiteellään Euroopan tulevaisuuteen.
Muita vaalejamme matalampi äänestysprosentti aiemmissa EU-vaaleissa Suomessa antaa olettaa, että äänestäjät eivät välttämättä tiedä tai muista, että EU-vaalituloksella on vaikutusta meidän kaikkien arkeen. Euroopan parlamentissa hyväksytään lakeja, jotka vaikuttavat globaalilla tasolla ja paikallisesti, suuriin maihin ja pieniin kyläyhteisöihin, startup-yrityksiin sekä suuryrityksiin. EU-lainsäädännössä päätetään muun muassa turvallisuuteen, talouteen, ilmastoon ja luontoon liittyvistä jäsenvaltioille ja koko maailmalle tärkeistä asioista. Euroopan unionin lainsäädäntö vaikuttaa merkittävästi lakien sisältöön myös Suomessa.
Kotimaisiin tärkeisiin poliittisiin teemoihin ja myös kokoomusnaisten edistämiin tavoitteisiin liittyy aina vahvasti eurooppalainen näkökulma. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kansainvälisyyden tasa-arvoon on vaikutettava Suomen rajojen ulkopuolellakin. Haluamme puolustaa ihmisoikeuksia, vapautta, demokratiaa, tasa-arvoa ja oikeusvaltioperiaatetta, jotka ovat myös Euroopan unionin arvoja. Haluamme vahvemman ja kilpailukykyisemmän Euroopan unionin niin, että EU on suuri suurissa ja pieni pienissä asioissa. Suomen pienenä maana pitää olla aktiivisesti mukana eurooppalaisissa päätöksentekopöydissä pärjätäkseen kansainvälisillä areenoilla.
Samaan aikaan, kun EU-johtajat etsivät kiristyneessä maailmantilanteessa ratkaisua sotiin ja humanitaarisiin kriiseihin Gazassa ja Ukrainassa, moni muu EU-päätös vaikuttaa suoraan arkielämäämme. Esimerkiksi kertakäyttöisiä muovituotteita ei käytetä enää entiseen tapaan, verkkokauppatilaukset tulevat ilman tullia EU:n alueelta, luonnonmateriaaleja lisätään rakennustuotteissa, palkka-avoimuus sekä palkkaerojen raportointi tulee ja sähköauton latauksen voi pian aina halutessaan maksaa kortilla. Euroopan parlamentissa käytetään valtaa sen suhteen, miten asumme ja liikumme, kenelle annamme dataamme, mistä saamme ruokamme ja turvamme.
Nyt ei tunneta vaaliväsymystä. Nyt puolustetaan demokratiaa ja äänestetään osaavat ehdokkaamme Euroopan parlamenttiin rakentamaan eurooppalaista hyvinvointia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.
Anu Aaltonen
Kirjoittaja on Kokoomuksen Naisten Liiton varapuheenjohtaja