15.04.2014

Jyrki Kataisen päätös luopua kokoomuksen puheenjohtajuudesta ja samalla pääministerin salkusta tuli monelle, myös minulle, lopulta yllätyksenä. Vaikka vaihtoehto olikin tiedossa, olisin toivonut jatkoa. Puheenjohtajana Jyrki on luotsannut puoluetta menestyksekkäästi vaalista toiseen. Samalla hän on hoitanut valtiontaloutta vastuullisesti ja pääministerinä johtanut kirjavaa hallitusta luottamusta herättävällä tavalla.Tuskin kukaan kolme vuotta sitten olisi uskonut, että näkemyseroistaan huolimatta Jyrki Kataisen nyt viiden puolueen hallitus kykenee sopimaan yhteisestä linjasta ja tekemään merkittäviä päätöksiä talouden vakauttamiseksi. 

Hallituksen toiminnan ohjenuorana on ensisijaisesti ollut uuden työn, yrittäjyyden ja kasvun edistäminen. Kokoomus uskoo Suomeen, jossa uuden luominen ja riskinotto kannattavat, Suomeen, jossa jokainen voi elättää itsensä ja perheensä omalla työllään. Olemme kokeneet pitkän taantuman ja rajun teollisuuden rakennemuutoksen, joita opposition toiveista huolimatta, ei yksin talouskasvulla kuitenkaan korjata.Hallitus on joutunut tekemään paljon vaikeita ratkaisuja, jotka vievät Suomea oikeaan suuntaan tavoitteiden saavuttamiseksi ja lisäävät luottamusta taloudenhoitoamme kohtaan.  Sopeutusta, siis menojen vähentämistä ja verojen korottamista, on tällä kaudella tehty jo yli 7 miljardin euron edestä. 

Sopeutuspäätökset sisältävät kipeitä asioita, jotka koskettavat kaikkia suomalaisia, niin lapsiperheitä kuin eläkeläisiä, työssäkäyviä kuin työttömiä, hyvätuloisia kuin pienituloisia. Jokainen suomalainen osallistuu yhteisiin talkoisiin. Sopeutuspaketti sisältää kymmeniä eri sopeutuskohteita ja verojenkorotuksia. Päätöksiä tehtäessä on kuitenkin pyritty huomioimaan niiden oikeudenmukaisuus siten, ettei yhdeltäkään ryhmältä rokotettaisi kohtuuttomasti.Kukaan meistä ei halua korottaa veroja tai leikata menoja, ellei ole aivan pakko. Nyt oli. Tekemättä jättäminen olisi johtanut talouden äkkijarrutukseen ja huonosti hoidetusta taloudesta koituva lasku jäänyt lapsiemme maksettavaksi. Päätökset tehtiin, koska se oli välttämätöntä. 

Jos taloutta ei laiteta kuntoon ja Suomeen synny lisää työtä, menee jatkossa huonommin niin lapsiperheillä kuin muillakin suomalaisilla. Se oli estettävä, sillä loppujen lopuksi vahva julkinen talous on kaikkien, mutta erityisesti heikoimman turva.Hallituksen päätökset ja asetetut tavoitteet kestävät henkilöiden vaihtumisen. Jyrki Kataisen poislähtö ei horjuta hallituksen toimintaa tai tavoitteiden saavuttamista. Uusi puheenjohtaja pystyy varmasti hoitamaan pääministerin tehtävät ja on sitoutunut hallituksen päätöksiin ja tavoitteiden edistämiseen. Vastuullinen työ Suomen tulevaisuuden rakentamiseksi jatkuu edelleen. Kokoomus ei horjuta hallitusta. 

Lenita Toivakka

Jaa sisältö: