28.05.2020

Tänään vietetään maailman kuukautispäivää. Päivän valinta ei ole sattumaa: numero 28 viittaa keskimääräiseen kuukautiskierron kestoon päivinä ja numero 5 taas on keskimääräinen vuotopäivien lukumäärä kuukaudessa.

Aivan heti emme välttämättä Suomessa ymmärrä, miksi aihetta on tärkeää nostaa esille. Monissa matalan tulotason maissa kuukautisiin kuitenkin liittyy paljon asioita, jotka rajoittavat tyttöjen ja naisten elämää – turvallisuus, terveys ja puhtaus eivät ole itsestäänselvyyksiä. Fidan mukaan Tansaniassa naiset käyttävät esimerkiksi paperia, rättejä, vanhoja vaatteita tai lehmänlannasta valmistettuja tamponeja kuukautissuojinaan. Näillä kuukautissuojilla voi ymmärrettävästi olla negatiivisia terveysvaikutuksia. Joka tapauksessa kuukautiset rajoittavat ison osan maailman tyttöjen ja naisten liikkumista, osallistumista ja toimijuutta.

Planin teettämän tutkimuksen mukaan koronapandemia on aiheuttanut tytöille ja naisille ympäri maailman merkittäviä vaikeuksia huolehtia kuukautisterveydestä. Kuukautissuojia ei ole saatavilla tai niiden hinta on kivunnut liian korkeaksi. Sanitaatiossa ja hygieniassa on puutteita. Kuukautisiin liittyvä valistaminen on loppunut monin paikoin kokonaan rajoitustoimenpiteiden ja eristäytymisen vuoksi. Planin raportin mukaan erityisesti heikoimmassa asemassa olevat tytöt joutuvat olemaan ilman kuukautissuojia. Monet turvautuvat nyt epähygieenisiin vaihtoehtoihin, kuten rätteihin ja kasvien lehtiin, jotka voivat aiheuttaa tulehduksia.

Kaikkein keskeisin haaste kuukautisiin, niin meillä Suomessa kuin kolmannen maailman maissakin, liittyy aiheesta puhumiseen. Vaikka kuukautisterveyden parissa toimivat järjestöt ovat onnistuneet parantamaan maailmaa side, tamponi tai kuukuppi kerrallaan, taustalla vaikuttava kuukautishäpeä on edelleen säilyttänyt paikkansa yhteisöissä.

Kuukautiset ovat edelleen monessa maailman kolkassa tabu, puheenaihe, jota ei saa nostaa esille. Tosiasia kuitenkin on, että joka päivä noin 800 miljoonalla maailman ihmisellä on kuukautiset. Kysymys on täysin luonnollisesta asiasta, joka on omakohtaista arkea puolelle maailman väestöstä. Kuukautisista pitää pystyä puhumaan ilman häpeää.

Jaa sisältö: