28.09.2023

Globaalit ja sotaisat tuulet puhaltavat maailmalta kohti Suomea, suurvaltojen kilpailu, hybridivaikuttaminen, terveysuhat, muuttoliike, talouskriisit, eriarvoisuuden ja väkivallan lisääntyminen nostavat päätään.

Maailma on murroksessa. Ympäristömme on hauraampi ja epävarmempi. Emme tiedä miltä tulevaisuuden kartat näyttävät ja miten elämämme on muuttunut 5–10 vuoden päästä. Valtamerien lämpeneminen, maastopalot, helleaallot ja jäätikköjen sulaminen ovat jo tätä päivää.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, inflaatio ja elintarvikkeiden hinnannousu edellä mainittujen lisäksi ovat yllättäen kasvattaneet haluamme tehdä hyvää. Antony Blinken yhdisti Suomen vierailullaan sanat tahto ja päättäväisyys -SISUksi, joka ylläpitää suomalaisten tulevaisuudenuskoa kriisivuosien yli. Tiivistelmä on mielestäni hyvä. Olemme sitkeästi ja sisukkaasti eläneet läpi vaikeiden vuosien. Mutta kriisit eivät vielä ole ohi.

Näistä uhkakuvista huolimatta Suomi valittiin kuudennen kerran maailman onnellisimmaksi kansaksi. Mikä hienointa, korona ja kriisivuodet eivät ole vaikuttaneet tutkimuksen tulokseen.

Kuuntelin Alexander Stubbin perusteluja presidentin vaaleihin osallistumisesta ja odotin hänen perinteistä kolmea pointtiaan. Tulivathan ne sieltä: hän haluaa avoimen, turvallisen ja kansainvälisen Suomen. Stubb lopetti puheensa toteamalla, että jos isämaa kutsuu, niin sitten mennään. Kuten kaikki edellä mainitsemani asiat, niin presidenttiyskin on kovassa turbulenssissa. Tässäkin varmaan auttaa Blinkenin mainitsema SISU.

Johanna Hasu
Kaakkois-Suomen Kokoomusnaisten varapuheenjohtaja
Kotkan Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: