05.10.2022
Oman koulun merkitys kaupunginosalle tai kylälle on valtava. Koulu ei ole vain koulu, vaan alueensa keskus, jossa on toimintaa vauvasta vaariin. Monille koulu on myös tärkeä ylisukupolvinen kokemus. Samaa koulunpenkkiä ovat kuluttaneet omat sisarukset, vanhemmat ja jopa isovanhemmat. Menneet omat koulut ja koulumuistot koskettavat meitä kaikkia eikä ihme, että opetus on uutisotsikoiden kestoaiheita ja lähikouluja noustaan porukalla puolustamaan. Suomalainen koulu yhdistää yli aluerajojen ja yli sukupolvien.
Nykykoulu on kaikkien koulu. Erilaiset oppijat samassa luokassa tai koulussa ovat olleet arkipäivää jo pitkään. On harmi, että tätä ajatusta on toteutettu liian pienillä resursseilla ja välillä aate edellä. Inkluusio on tuotu kouluihin ilman, että luokkakokoja olisi pienennetty tai avustajien ja erityisopettajien tukea riittävästi lisätty. On ajateltu, että tasa-arvoisessa koulussa kaikki opiskelevat samassa isossa ryhmässä pienellä tuella eikä se, että kaikki opiskelevat itselleen sopivassa ryhmässä. On unohdettu se tärkein eli lapsen etu, joka on opiskella pienessä ryhmässä tai tarvittaessa jopa erityisessä pienryhmässä.
Koulut ovat aina olleet muutoksessa, mutta muutosvauhti on nykykoulussa kiihtynyt myrskylukemiin. Hurrikaanien lailla uusia trendejä paukkuu ovista sisään jatkuvalla tahdilla. Koulutuspolitiikan tavaksi on muodostunut heitellä rennosti palloja peliin ilman riittävää asiantuntemusta, kokemusta tai tutkimusta. Monet uudistukset vaipuvat lopulta vähitellen unholaan, mutta ennen unohdusta ne kuormittavat ja turhauttavat kouluja. Kouluissa toivotaankin vähemmän hankkeita, vähemmän digitalisaatiota, vähemmän raportointia ja vähemmän ideoita koulumaailman ulkopuolelta. Kouluarjen ammattilaiset toivovat mahdollisuutta keskittyä opettamiseen ja aikaa kohdata kaikki oppijat. Aikuisen aika on parasta mitä koulu voi kasvaville lapsille ja nuorille tarjota.
Maailman opettajien päivänä 5.10. liputetaan laajasti yleissivistävän koulun puolesta, jossa lapsen etu on ensisijainen ja aikuisilla on aikaa pysähtyä kuuntelemaan. Näiden tärkeiden aikuisten, opettajien harteilla lepää suuri vastuu. Annetaan kouluille työrauha, pysytään ajassa kiinni, mutta muistetaan maltti muutospaineissa.
Sanna-Maria Pakkanen
Maantiedon, biologian ja terveystiedon opettaja
Helsingin Kokoomuksen Naiset ry, pj
