27.11.2022

Perjantaina 25.11. vietettiin YK:n naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista päivää. Suomen kansallinen väkivaltaobservatorio järjesti tällöin jokasyksyisen Valoa, ei väkivaltaa -kampanjan, jossa puolustetaan naisten ihmisoikeuksia, ruumiillista koskemattomuutta ja oikeutta väkivallattomaan elämään.

Suomi on EU:n toiseksi väkivaltaisin maa naisille, minkä vuoksi tarvitaan lähisuhdeväkivaltaa koskevan lainsäädännön kiristyksiä. Kokoomusnaiset yhtyy Naisjärjestöjen keskusliiton vaatimukseen lainsäädäntätoimista, jolla asetettaisiin kunnille, hyvinvointialueille ja valtionhallinnolle velvoitteet lähisuhdeväkivallan ennalta ehkäisemiseksi. Lähisuhdeväkivalta on viheliäinen ja sitkeä ongelma, johon puuttumiseksi hallinontasoille tulee luoda systemaattisia työkaluja ja tehokkaita yhteistyömekanismeja.

Kokoomuksen Naisten Liitto linjasi Kokoomuksen puoluekokouksessa jo kesällä, että lähisuhdeväkivaltaa ei tule sovitella. Tällä hetkellä 36 % lähisuhdeväkivaltarikoksista ohjataan sovitteluun, ja luku on jatkuvassa kasvussa. Lähisuhdeväkivaltarikos on yleisen syytteen alainen rikos, mikä tarkoittaa sitä, että aloitteen sovittelusta voi tehdä vain poliisi tai syyttäjä. Lähes 90 % tapauksista aloitteen tekee poliisi.

”Lähisuhdeväkivaltaan sisältyy uhrille paljon ristiriitaisia tunteita omien tunnesiteiden vuoksi. Uhri ja tekijä usein myös asuvat yhdessä, jolloin tilanteeseen voi liittyä painostamista, vaientamista ja kostamista. Koska oletus osapuolten tasavertaisuudesta ei toteudu, ei sovittelutilanne voi olla koskaan täysin oikeudenmukainen. Tästä syystä lähisuhdeväkivaltaa ei tulisi koskaan sovitella”, toteaa Kokoomusnaisten puheenjohtaja Pihla Keto-Huovinen.

Kokoomusnaiset kohdistaa katseensa ensi vuonna järjestettäviin eduskuntavaaleihin. Tarvitsemme päättäjiä, jotka ovat valmiita toimimaan sinnikkäästi lähisuhdeväkivallan kitkemiseksi. Lähisuhdeväkivallan sovittelun aika on tullut päätökseensä ja nyt tarvitaan lainsäädäntötoimia, joilla ennaltaehkäistään ja suojellaan naisten ihmisoikeuksia sekä turvataan naisille väkivallaton elämä.

Kokoomuksen Naisten Liiton liittokokous 27.11.2022 Helsingissä.

Lisätietoja

Pihla Keto-Huovinen
puheenjohtaja
pihla.keto-huovinen(at)eduskunta.fi

Minni Rantanen
pääsihteeri
minni.rantanen@kokoomusnaiset.fi

Jaa sisältö: