04.02.2015

Kansanedustaja Sofia Vikmanin (kok) mukaan eduskunnan on käytettävä sille kuuluvaa valtaa vanhemmuuden kustannusten jakamiseksi seuraavalla vaalikaudella. Vikmanin mukaan ratkaisut on tehtävä viime kädessä vaikka ilman työmarkkinajärjestöjä, ellei niiltä löydy tahtoa ja valmiutta työelämän epäkohtien korjaamiseksi ja mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamiseksi työelämässä.

Vikman vaati Aamulehdessä hallitusta patistamaan työmarkkinajärjestöjä ratkaisuun vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi. Viime perjantain Nykypäivässä ja viikonlopun Verkkouutisissa työmarkkinajärjestöt vahvistivat, etteivät ole halukkaita vanhemmuuden kustannusten tasaamiseen.

”Nuori nainen ei saa olla miestä suurempi kustannusriski työnantajalle. Työmarkkinajärjestöjä on riittävän pitkään odotettu talkoisiin vanhemmuuden kustannusten jakamiseksi ja naisten työmarkkina-aseman parantamiseksi. Eduskunnan on otettava asia omiin käsiinsä, jos työmarkkinajärjestöt vuodesta toiseen halvaannuttavat päätösten tekemisen ja aidon mahdollisuuksien tasa-arvon toteuttamisen työelämässä”, Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan työnantajille vanhemmuudesta aiheutuvien kustannusten jakaminen kohtelisi sekä yrityksiä että työntekijöitä tasapuolisemmin ja loisi edellytyksiä uudelle kasvulle. Pk-yritykset uskaltaisivat nykyistä paremmin palkata uusia työntekijöitä.

Vikman muistuttaa, että vanhemmuuden kustannusten ja hoivavastuun epätasainen jakautuminen heikentää naisten urakehitystä, mahdollisuuksia työllistyä vakituiseen työsuhteeseen ja ylläpitää naisvaltaisten alojen heikompaa palkanmaksukykyä sekä näkyy lopulta naisten miehiä pienemmissä eläkkeissä.

”Yrittäjät ovat selvästi ilmaisseet, että nykyinen järjestelmä kannustaa suosimaan miehiä rekrytoinnissa. Suomella ei ole varaa jättää käyttämättä yhä koulutetumpien naisten potentiaalia työelämässä eikä ylläpitää rakenteita, jotka estävät tasa-arvoisten uramahdollisuuksien toteutumisen”, Vikman sanoo.

Lisätiedot:
Sofia Vikman
kansanedustaja
040 568 3777

Jaa sisältö: