11.02.2017

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman vaatii, että urheilulajeja tuetaan nykyistä tasapuolisemmin suhteessa harrastajamääriin. Vikman sanoo, että tällä hetkellä julkinen tuki eri lajeille ja urheiluseuroille jakautuu epätasaisesti, kun tarkastellaan lajien harrastajamääriä ja vielä erotellaan tilastoista tytöt ja pojat.

”Vaatimukset yhdenvertaisuuden toteutumisesta tulee ottaa huomioon kaikessa urheilu- ja liikuntatoimintaan liittyvässä päätöksenteossa, kuten myös tasa-arvovaltuutettu on jo vuosia sitten todennut. Julkinen liikuntapaikkarakentaminen palvelee nyt huomattavasti enemmän miesten ja poikien liikuntaa, kun taas naisten suosimat harrastukset jäävät huomattavasti vähemmälle yhteiskunnan tuelle”, sanoo Vikman.

Vikman vaatii lajeille yhdenvertaista kohtelua, joka perustuu harrastajien määrään, eli lajin suosioon.

”Vastakkainasettelu eri lajien välillä on turhaa. Mahdollisimman monille on tarjottava mahdollisuuksia valita mieluinen harrastus. Julkinen tuki ja liikuntapaikkarakentaminen on suunnattava nykyistä tasapuolisemmin suhteessa eri urheilulajien harrastajamääriin. Kun takana on yhteiskunnan tuki, lapsen ja nuoren harrastamisen hinta ei nouse pilviin”, Vikman sanoo.

Tyttöjen ja naisten eniten harrastamia lajeja ovat voimistelu, ratsastus ja tanssi. Esimerkiksi voimistelun harrastajia on yli 600 000, joista seuroissa voimistelee noin 120 000. Vikman muistuttaa, että puutteelliset harjoitusolot ovat johtaneet jo muun muassa siihen, että Suomen kaikkien aikojen menestynein olympiavoimistelija päätti lopettaa lupaavan uransa Rion olympialaisten jälkeen, koska koko pääkaupunkiseudulla ei ollut harjoitteluun tarvittavaa voimistelukanveesia.

Ratsastus on toiseksi suosituin naisten ja tyttöjen laji. Sitä harrastaa noin 170 000 suomalaista. Ratsastajista yli 90 % on naisia ja tyttöjä. Yksi tallien isoimmista investoinneista on ratsastushalli eli maneesi, joka mahdollistaa ympärivuotisen harrastamisen ja vertautuu näin esimerkiksi kuntien ahkerasti tukemiin jäähalleihin. Julkinen tuki maneeseille on kuitenkin ollut olematonta.

”Kunnat tukevat ja mahdollistavat esimerkiksi jäähallien, palloilukenttien ja skeittipuistojen rakentamista, mikä on hyvä asia. Samalla paljon vähemmän julkisin varoin tuetaan esimerkiksi taitoluistelua, voimistelua, ratsastusta tai tanssia. Epäsuhta on korjattava ja lajeja kohdeltava tasapuolisesti. Julkisen tuen on jatkossa tavoitettava nykyistä paremmin myös tyttöjen suosimat lajit”, vaatii Vikman.

Vikmanin mukaan on tärkeää, että jokaisella on mahdollisuus valita itselleen mieluisa harrastus.

”Harrastaminen on monella tapaa eduksi lapsen ja nuoren kehitykselle. Lasten ja nuorten syrjäytymisen ennaltaehkäisyssä oltaisiin jo pitkällä, jos jokaisella olisi mahdollisuus yhteen mieluisaan harrastukseen”, Vikman sanoo.

Lisätiedot:

Sofia Vikman
Kansanedustaja, Kokoomusnaisten pj.
p. 040 568 3777

Jaa sisältö: