23.08.2013

Uuden perusopetuksen tuntijakopäätöksen yhteydessä yli vuosi sitten luvattiin rahoitus kolmen vuosiviikkotunnin lisäyksestä. Lisätunnit kohdistuvat valinnaisiin oppiaineisiin. – Sitä tärkeää päätöstä odotamme yhä, vaikka päätöksen piti tulla jo keväällä 2013, kummeksuvat kansanedustaja, sivistysvaliokunnan puheenjohtaja, Raija Vahasalo (kok) ja kansanedustaja, opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja Sari Sarkomaa (kok).

Valtioneuvosto hyväksyi kesäkuussa 2012 perusopetuksen tuntijaon uudistamisen yhteydessä lausuman, jossa valinnaisiin oppiaineisiin kohdennettavasta kolmen vuosiviikkotunnin lisäyksestä vähimmäistuntimäärään päätetään keväällä 2013 kehysbudjetin yhteydessä. Uusi perusopetussuunnitelma astuu voimaan 1.8.2016.

– Hidastelulla luodaan epätietoisuutta koulujen arjen suunnitteluun. Vaikka tuntuu, että vuoteen 2016 on aikaa, niin tieto rahoista tarvitaan kiireesti. Koulutuksen järjestäjät valmistautuvat uuteen perusopetussuunnitelmaan siirtymiseen ja muutokset alkavat pian. Kouluissa hämmästellään, tulevatko lisätunnit vai eivät.

– Se, ettei meillä vieläkään ole päätöstä asiasta, viivyttää ja hankaloittaa opetuksen järjestämisen ennakointia, kansanedustajat kertovat huolestuttavasta tilanteesta.
Kansanedustajat korostavat, kuinka valinnaisuus antaa eri tavoin suuntautuneille oppilaille mahdollisuuden keskittyä heille tärkeisiin aineisiin. – Näin lapset ja nuoret saavat oppimisen ja onnistumisen kokemuksia, mikä ennaltaehkäisee syrjäytymistä.

– Valinnaisaineet ovat yksilön omien vahvuuksien ja kiinnostusten toteuttamisen paikkoja. Ne mahdollistavat erilaisten lahjakkuuksien huomioimisen, Vahasalo ja Sarkomaa kuvaavat koulutuspolitiikan vaikuttavuutta lasten ja nuorten opinpolkuun.

– Vaikka oppimisen kannalta opetuksen laatu on määrääkin merkittävämpi tekijä, osoittaa vähimmäistuntimäärän lisääminen valinnaisten oppiaineiden osalta Suomen haluavan jatkossakin turvata perusopetuksemme vaikuttavuuden ja tasa-arvoisuuden. Jos valinnaisia aineita ei tueta tarpeeksi, niin se heikentää entisestään oppilaiden opiskelumahdollisuuksien tasa-arvoa: pienissä kouluissa on jo nykyisin suuria yksiköitä kapeampi valinnaistarjotin.

– Myös oppilailla ja heidän vanhemmillaan on oikeus tietää, millaisia päätöksiä tehdään ja millä aikataululla uuden perusopetussuunnitelman siirtymävaiheessa. Kysymys on erittäin tärkeä kaikille niille oppilaille, jotka jo haaveilevat mitä valinnaisia valita jatkossa, kansanedustajat korostavat oppimisen ilon ja kouluviihtyvyyden merkitystä.

Kansanedustajat Vahasalo ja Sarkomaa jättivät 23.8.2013 eduskunnassa kirjallisen kysymyksen valinnaisiin oppiaineisiin kohdennettavasta kolmen vuosiviikkotunnin lisäyksestä ja rahoituksesta.

Raija Vahasalo,
kansanedustaja (kok),
eduskunnan sivistysvaliokunnan puheenjohtaja
raija.vahasalo@eduskunta.fi
Puh. 050 511 3090

Sari Sarkomaa,
kansanedustaja (kok),
opetushallituksen johtokunnan puheenjohtaja
sari.sarkomaa@eduskunta.fi
Puh. 050 511 3033

Jaa sisältö: