21.02.2013

Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen Suomen valtuuskunnan jäsen, kansanedustaja Pia Kauma (kok.) on huolissaan sananvapaudesta Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Kazakstanissa. Valko-Venäjällä tilanne on ollut huono jo pitkään; Venäjällä ja Kazakstanissa kehitys on mennyt huonompaan suuntaan. Kauma puhui Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen talvi-istunnossa Wienissä torstaina.Kauma siteerasi puheessaan Toimittajat ilman rajoja -järjestöä, joka listaa vuosittain maailman maat sen perusteella, miten lehdistön- ja mielipiteenvapaus kussakin maassa toteutuu. Suomi on vuoden 2013 listalla ykkösenä, jo kolmatta vuotta peräkkäin.

– Venäjä on pudonnut sijalle 148, koska toimittajien murhat jäävät tutkimatta ja rankaisematta, mielenosoittajien oikeuksia poljetaan eivätkä toimittajat saa vapaasti kertoa protestiliikkeistä. Viime vuosina median vapaus on entisestään kaventunut, Kauma totesi.

Valko-Venäjä on samalla listalla sijalla 157 ja Kazakstan sijalla 160. Kazakstanissa säädettiin viime vuonna kaksi uutta lakia, joilla kiristetään internetin ja ulkomaisten toimittajien valvontaa. Valko-Venäjän sananvapaustilanne on pysynyt huonona jo pitkään.

– Positiivista kuitenkin on, että kansalaisyhteiskunta on esimerkiksi Venäjällä nousussa ja ihmiset ovat ryhtyneet vaatimaan enemmän lehdistön vapautta, Kauma totesi.

-Meidän parlamentaarikkojen täytyy pitää sananvapauskysymyksiä esillä Etyjin kaltaisilla kansainvälisillä foorumeilla. Se, pystyvätkö ihmiset ilmaisemaan mielipiteensä vapaasti ilman pelkoa vankilaan joutumisesta, kertoo maan demokratian tasosta. Ilman sananvapautta ei ole demokratiaa, hän jatkoi.

Kokouksessa pidetyissä puheenvuoroissa kannettiin huolta median- ja sananvapaudesta myös Turkissa, Azerbaidzhanissa, Turkmenistanissa ja Uzbekistanissa.

Etyjin parlamentaarinen yleiskokous on koolla Wienissä Itävallassa 21.–22.2.2013. Talvi-istuntoon osallistuu noin 240 kansanedustajaa Etyjin jäsenmaista. Suomesta kokoukseen osallistuvat valtuuskunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) johdolla kansanedustajat Saara Karhu (sd.), Pia Kauma, Kimmo Kivelä (ps.), Johannes Koskinen (sd.) ja Markku Rossi (kesk.). Istuntoa voi seurata suorana verkkolähetyksenä osoitteessa http://www.oscepa.org/

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö on maailman laajapohjaisin turvallisuutta käsittelevä alueellinen järjestö. Euroopan ja Keski-Aasian maiden lisäksi jäseninä ovat Yhdysvallat ja Kanada. Parlamentaarisen yleiskokouksen näkyvin tehtävä on kansainvälinen vaalitarkkailu, minkä lisäksi yleiskokous antaa suosituksia ja ehdotuksia ministerineuvostolle sekä ottaa julkilausumillaan kantaa ajankohtaisiin politiikan tapahtumiin.

Lisätiedot:
Kansanedustaja Pia Kauma
p. 050 574 6764

Jaa sisältö: