20.03.2014

Kokoomuksen kansanedustajat ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsenet Lenita Toivakka ja Sanna Lauslahti vaativat vanhustenhoidon laitospainotteisuuden purkua ja siirtymistä kuntouttamiseen. Suomessa esimerkiksi dementoituneita hoidetaan vuodeosastoilla pitkiä aikoja, vaikka Euroopassa monissa maissa pitkäaikainen vuodeosastohoito on lopetettu eikä dementoituneita enää hoideta vuodeosastolla.

”Dementia ei parane vuodelevolla. Tilanne on päinvastoin – vanhuksella jokainen tunti sängyssä heikentää kuntoa”, edustajat muistuttavat.

”Suomessakin on nyt korkea aika lähteä purkamaan vahvaa laitospainotteisuutta. Terveyskeskussairaalan konseptista on luovuttava. Tilalle on saatava kuntoutussairaaloita. Kuntoutussairaaloiden on oltava lähellä ja hoitoketjujen kuljettava kuntoutuksen ehdoilla. Tärkeää on, että kaikissa ratkaisuissa mietitään kuntouttavaa otetta. Ensiarvoista ovat pysyvät hoitosuhteet ja se, että palvelut ovat kokonaisuus. Nykyisin kuntoutus on liian kaukana hoitopoluista.”

”Muutokset lähtevät usein pienistä asioista, jotka saavat aikaan suuren eron.  Sairaalan kuntouttava ote voi lähteä siitä, että sairaalassa ei tuoda ruokaa kävelykykyisen potilaan luokse, vaan potilaan on käveltävä yhteiseen ruokailuun. Vanhuksille vähäiselläkin liikunnalla on merkitystä. Yhdysvalloissa on käytössä malli, jossa kävelykykyisen on käveltävä 3 000 askelta ruoan luokse”, Toivakka ja Lauslahti kertovat.

”Dementoituneelle ja muillekin ihmisille tutut asiat ovat tärkeitä. Tärkeää on hoidon kodinomaisuus. Ympäristön – kalusteiden, tilojen ja yhdessäolon – merkitys on valtava. Kotoisalla asuinympäristöllä voidaan parantaa ihmisen oloa ja tilaa. ”

Yhteystiedot:
Lenita Toivakka, puh. 050-5122928
Sanna Lauslahti, puh. 050-5122380

Jaa sisältö: