31.05.2013

Pikavippiyhtiöt markkinoivat jo uudenlaisia lainoja ja jatkavat hädänalaisten ja harkintakyvyttömien heikkouksien hyväksikäyttöä, vaikka mustekaan ei ole ehtinyt kuivua huomenna voimaan tulevasta laista, jonka tarkoitus on estää ihmisten hädän räikeä hyväksikäyttö.

”Ei ole yleisen oikeustajun mukaista, että pikavippifirmojen annettaisiin toimia laillisuuden rajamailla ansaitakseen kiskurivoittoja hädänalaisten tai harkintakyvyttömien selkänahasta”, Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Lenita Toivakka linjaa.

Eduskunta on yksimielisesti hyväksynyt pikavippitoiminnan selkeää rajoittamista koskevan lain eikä yhtään liian myöhään. Vuodesta 2008 vuoteen 2011 alle € 1000:n velkoja koskevien tuomioiden määrä kasvoi 2,5-kertaiseksi 52 000 tuomiosta 130 000 tuomioon vuodessa. Yli 45 % näistä tuomioista kohdistui alle 30-vuotiaisiin, jotka siis menettivät luottotietonsa, ehkä jopa tulevaisuutensa.

”Helposti saatavat pikavipit ja niiden korkeat korot ovat aiheuttaneet vakavia taloudenhallintaongelmia erityisesti nuorille. Tähän on nyt kerta kaikkiaan saatava stoppi!”, Toivakka jatkaa.

On kohtuullista ja oikein, että viranomaiset keskittävät kaikki keinot vääryyksien kitkemiseksi pikaluottoalalta. Toisen hädänalaista asemaa tai heikkoa harkintakykyä ei saa käyttää hyväksi.

”Kuluttajaviranomaisten on vietävä kaikki laittomuudet oikeuteen. Mikäli uusi lainsäädäntö ei auta kyseenalaisen liiketoiminnan kitkemisessä, tulee lainsäädäntöä edelleen kiristää porsaanreikien tukkimiseksi”, Toivakka vaatii.

Lisätietoja:
Lenita Toivakka
puh. 0505122928

Jaa sisältö: