16.10.2013

Kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lenita Toivakan mukaan Suomessa on kiinnitettävä entistä enemmän huomiota venäläisturistien rahavirroista käytävään kilpailuun. Toivakan mukaan Kaupan Liiton selvityksessä näkyvää trendiä venäläisten ostosmatkailun hiipumisesta ei ole varaa sivuuttaa olankohautuksin.

”Selvityksen mukaan venäläisturistit piristivät maamme kansantaloutta viime vuonna yhteensä 1,2 miljardin euron edestä. Tämä on erittäin merkittävä kasvun ja työpaikkojen lähde suomalaisille palvelu- ja matkailualan yrityksille”, Toivakka tiivistää.

Toivakan mukaan hallituksen rakennepoliittisessa toimenpidekokonaisuudessa on osattu tarttua juuri oikeisiin ongelmiin.

”Muun muassa rajanylitysten sujuvoittaminen ja kaavoituksen uudistaminen siten, että Venäjältä Suomeen suuntautuvan ostosmatkailun mahdollisuudet saadaan parhaalla tavalla hyödynnettyä, ovat äärimmäisen tärkeitä hankkeita. Näitä linjauksia on osana muuta rakennepakettia kiirehdittävä käytäntöön”, Toivakka sanoo.

Toivakka muistuttaa, että erityisesti Itä-Suomelle Venäjä on suuri mahdollisuus, kunhan saamme esimerkiksi rajanylityksessä olevat kilpailuedut Viroon nähden kurottua kiinni.

”Itä-Suomella on mainiot edellytykset olla jatkossakin venäläisten turistien suosikkikohde. Esimerkiksi monipuoliset matkailumahdollisuudet, korkeatasoinen loma-asutus ja puhdas luonto ovat erityisiä vetovoimatekijöitämme, joita on vaikea päihittää.”

Toivakka muistuttaa, että vahvuuksista huolimatta kehitystyötä on kuitenkin tehtävä jatkuvasti. ”Matkailu on maailman nopeimmin kasvavia elinkeinoja. Suomen on päästävä tähän kehitykseen mukaan. Venäjän läheisyys, eri matkailutoimijoiden tiiviimpi yhteistyö ja rajanylityksen sujuvuuden parantaminen antaisivat meille loistavan kilpailuedun”, Toivakka päättää.

Jaa sisältö: