12.11.2016

Kokoomusnaiset haluaa isät käyttämään enemmän perhevapaita. Kokoomusnaiset esittää perhevapaajärjestelmän uudistamista tasa-arvoisemman vanhemmuuden mahdollistamiseksi. Kokoomusnaisten puheenjohtaja kansanedustaja Sofia Vikman sanoo, että tutkimusten mukaan suomalaiset isät haluaisivat jakaa vanhemmuutta tasapuolisesti ja pitää perhevapaita, mutta nykyinen järjestelmä käytännössä kannustaa naisia kotiin.

”Tutkimusten mukaan isät haluavat olla tasavertaisia vanhempia ja olla läsnä lastensa arjessa.
Isien asenteet ovat muuttuneet, joten myös vanhakantaista perhevapaajärjestelmää on uudistettava tukemaan perheitä vanhempainvapaiden jakamisessa nykyistä tasavertaisemmin”, sanoo Vikman.

Vikman sanoo, että äidit käyttävät yhä valtaosan sekä vanhempainvapaasta että hoitovapaasta. Yhdeksän viikon isyysvapaan lisäksi pidettävää vanhempainvapaata käyttää vuosittain vain muutama prosentti isistä. Perhevapaiden epätasainen jakautuminen puolestaan vaikuttaa kielteisesti naisten ura- ja palkkakehitykseen sekä lyhentää naisten työuria.

”Isien toiveet ja todellisuus eivät vielä kohtaa. Isiä on kannustettava pitämään enemmän perhevapaita. Hoivavastuun tasaisempi jakautuminen toteuttaisi isien toiveen ottaa enemmän vastuuta lasten hoidosta ja samalla parantaisi naisten asemaa työmarkkinoilla”, Vikman sanoo.

Kokoomusnaiset haluaa toteuttaa perhevapaauudistuksen vielä tällä vaalikaudella.

”Kokoomusnaisten tavoitteena on perhevapaamalli, joka tukisi nykyistä paremmin työelämän tasa-arvoa, tasavertaista vanhemmuutta ja työllisyyttä. Mallin tulisi pystyä huomioimaan erilaisten perheiden tilanteet ja joustamaan niissä yksilöllisesti säilyttäen valinnanvapauden kuitenkin perheillä”, Vikman sanoo.

Kokoomuksen Naisten Liitto kokoontui isänpäivän aattona liittokokoukseen Tampereelle.

Lisätiedot:

Sofia Vikman
kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja

sofia.vikman@eduskunta.fi

040 5683777

Jaa sisältö: