23.06.2021

Kannanotto 22.6.2021
Kokoomuksen Naisten liitto
Liittohallitus

Kokoomus otti kuntavaaleissa ylivoimaisen vaalivoiton, mutta tulokset näyttävät myös suurempaa yhteiskunnallista muutosta. Sukupuolten tasa-arvo otti pienen askeleen eteenpäin, kun naisten osuus uusista valtuutetuista on nyt ensimmäistä kertaa 40 prosenttia. Lisäksi naisten osuus valituista valtuutetuista on suurempi kuin naisten osuus ehdokkaista. Kokoomusnaiset kiittää äänestäjiä, ehdokkaita ja vapaaehtoisia tasa-arvon edistämisestä koko Suomessa.

Kokoomuksen valtuutettujen osalta valittujen naisten suhde isoissa kaupungeissa on positiivinen. Useissa suurissa kaupungeissa, kuten Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Vaasassa ja Jyväskylässä naisten osuus valtuutetuista on vähintään puolet valituista. Lisäksi suurimmassa osassa C21-kaupunkeja kokoomuslaisten naisten osuus uusista valtuutetuista on valtakunnallista suhdetta parempi.

Kokoomusnaiset toteavat, että tasa-arvon toteutuminen suomalaisessa politiikassa edistää tasapainoisempia ja kattavampia päätöksiä. Kokoomusnaiset tekivätkin hartiavoimin töitä mahdollisimman monen naisen kannustamiseksi ehdolle, sekä kampanjoivat ahkerasti sen eteen, että naisten saama osuus äänimääristä kasvaa.

Seuraavaksi jokaisessa Suomen kunnassa sovitaan luottamuspaikkojen jakautumisesta. Kokoomusnaiset pitää tärkeänä, että luottamuspaikkoja jaettaessa naiset saavat kunnallisia luottamustehtäviä siinä suhteessa, kuin kokemuksensa ja vaalituloksensa perusteella ansaitsevat. Naisten tekemien aktiivisten kampanjoiden ja saavutettujen vahvojen tulosten tulee näkyä Suomen jokaisessa kunnassa, kun vastuupaikkoja kuntien ja kaupunkien johdosta, lauta- ja valiokunnista, jaostoista ja kuntien hallinnoimien yhtiöiden hallituksista jaetaan.

Kokoomusnaisten pääviesti näissä kuntavaaleissa oli tehdä tasa-arvoteko ja äänestää kokoomuslaista naista. Nyt edellytämme, että jatkamme työtä tasa-arvon eteen myös vaalien jälkeen. Vastuullisten tehtävien yhdenvertainen jakautuminen on edellytys sukupuolten välisen tasa-arvon edistymiselle koko yhteiskunnassa.

Jaa sisältö: