15.01.2019

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman kiittää oikeusministeri Antti Häkkästä seksuaalirikosten rangaistuksia koskevan uudistuksen käynnistämisestä. Vikmanin mukaan seksuaalirikoksia koskeva lainsäädäntö tarvitsee kokonaisuudistuksen ja rangaistuksia seksuaalirikoksista on Vikmanin mukaan kiristettävä kautta linjan.

”Suostumuksen roolin on korostuttava raiskaustapauksissa ja lapsen hyväksikäyttö on säädettävä rangaistavaksi raiskauksena. On oikein, että oikeusministeri Häkkänen tarttui toimeen ja asia etenee”, sanoo Vikman.

Kokoomusnaiset vaatii raiskauslainsäädäntöön tuntuvia kiristyksiä rangaistusasteikkoihin.

”Seksuaalirikosten rangaistusten on oltava nykyistä ankarampia ja niiden on viestittävä sitä, miten tuomittavina ja vakavina rikoksina suomalainen yhteiskunta näitä tekoja pitää”, sanoo Vikman.

Kokoomusnaisten mukaan rangaistusten tason lisäksi on tarkistettava myös seksuaalirikosten tunnusmerkistöä.

”Suostumuksen puutteen lisääminen raiskauksen määritelmään parantaisi raiskauksen uhrin asemaa ja oikeusturvaa. On tarpeellista, että lainsäädännöstä ilmenisi selvästi, että seksuaalisen teon tekeminen uhrin tahdon vastaisesti tai ilman tämän suostumusta on rangaistavaa. Suostumuksen lisääminen raiskauksen määritelmään vahvistaisi uhrin asemaa ja madaltaisi ilmoittamiskynnystä, kun todistelussa ei väkivallan uhkaa tarvitsisi enää todistaa,” Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan on kestämätöntä, että seksuaalirikosten rangaistukset kautta linjan eivät tällä hetkellä vastaa ja viesti tekojen vakavuutta.

”Esimerkiksi raiskauksen minimirangaistus on vain yksi vuosi vankeutta, joka tuomitaan pääsääntöisesti ehdollisena. Seksuaalisesta hyväksikäytöstä tai pakottamisesta seksuaaliseen tekoon voi selvitä jopa pelkillä sakoilla.

Vikman pitää hyvänä, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistusten kiristämisessä ollaan lainsäädännöllisesti jo etenemässä.

”Lisää toimia kuitenkin tarvitaan”, päättää Vikman.

Lisätiedot:
Sofia Vikman
040 568 3777

Jaa sisältö: