22.11.2017

Viime vuosina ammatillisen koulutuksen kustannuksista enää puolet on mennyt opetukseen. Suuri määrä ammatillisia opettajia on irtisanottu. Lähiopetuksen tuntimäärä on pudonnut alle 20 viikko- tunnin. Oppilaat ovat vailla opettajaa ja lähiopetusta kouluviikon aikana useita tunteja. Peruskoulussa opettajien lähiopetukseen tottuneet alaikäiset ammatinoppijat tarvitsisivat perusteellista työhönoppimista oppilaitoksen tiloissa, ennen kuin he aloittavat työssäoppimisopiskelunsa yrityksissä.

Ammattiin oppijoiden tuntimäärät käsitteellistä ajattelua vaativissa oppiaineissa ovat pudonneet romahdusmaisesti. Yhteiskunta- ja taloustietoa on opetettu jopa 152 tuntia lukuvuodessa. Nyt ainoan yhteiskuntatiedon pakollisen kurssin pituus on 18 tuntia. Tätäkin vähäistä tietoainesta on yritetty opettaa itseohjautuen atk-avusteisesti. Aiemmin yhteiskuntatiedon kurssin sisältöinä oli työmarkkinaoppia, sosiaaliturva-, turvallisuus- ja ympäristöpolitiikkaa. Poliittisia ideologioita käsiteltiin laajasti. Taloustiedon tunneilla laadittiin omaa rahankäyttöä varten budjetti. Yhteiskunnallisen ajattelun opettaminen vaatii vuoropuhelua ja väittelyäkin. Se vaatii pätevän opettajan ohjausta käsitteiden selkeyttämiseen. Ei ole ihme, että pitkälti tiedon puutteen vuoksi kaikenmaailman ääriliikkeet ja populismi saavat kannattajia nykymaailmassa.

Uutiset ammatillisten opiskelijoiden heikentyneestä fyysisestä kunnosta herättää toivottavasti opetuksesta vastaavat tahot. Liikuntaa ja terveystietoa opetettiin aikaisemmin kaksi tuntia viikossa. Kahdessa lukuvuodessa lähiopetuksessa opetettiin 152 oppitunnin ajan syksystä kevääseen eri liikuntamuotoja monipuolisesti. Tuntien aikana suunnistettiin, hiihdettiin, luisteltiin, lasketeltiin, uitiin ja palloiltiin ulkona ja sisällä. Nyt kokonaistuntimäärä on 18 tuntia kolmen lukuvuoden aikana. Mitähän liikuntamuotoja nyt saadaan opiskeltua niin, että ne säilyvät elämänikäisenä harrastuksena? Ammattiin opiskelijat valmistuvat hyvää työkuntoa vaativiin tehtäviin. Liikunnan arvostamiseen ja sisäistämiseenkin opitaan. Liikuntaa valinnaisena harvemmin valitsevat ne opiskelijat, jota sitä eniten tarvitsisivat.

Kouluterveystutkimusten mukaan ammattiin opiskelevat tupakoivat ja käyttävät alkoholia lukiolaisia enemmän. Opiskeluikäisten elintapohin voi vaikuttaa tässä herkässä ikävaiheessa.

Onneksi opetussuunnitelmia uudistetaan aika ajoin. Jään odottamaan uutta aikaa parempaa.

Marjaleena Ilmakangas
Kirjoittaja on Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen

Jaa sisältö: