27.10.2017
Avasin radion tiistaiaamuna ja jäin kuuntelemaan, kun kaksi naistoimittajaa kävi pohdiskelevaa keskustelua varhaiskasvatuksesta ja esiin pongahti sana ”päiväkoti-shoppailu”. Oli mukava seurata keskustelua, joka ei ollut poliittisesti värittynyttä vaan aitoa pohdintaa käyttäjän näkökulmasta.
Ohjelma käsitteli mahdollisuutta valita itse yksityinen päivähoitopaikka päiväkodin suuntautuneisuuden mukaan. Keskustelu herätti minussa mielenkiinnon, sillä juuri tällä hetkellä me Lappeenrannassa pohdimme varhaiskasvatuksen tulevaisuutta ja mahdollista siirtymistä ostopalveluita joustavampaan vaihtoehtoon. Tarkoituksena on tarjota palveluseteleiden avulla päivähoitopaikkoja tiiviissä yhteistyössä kaupungin omien päiväkotien rinnalla.
Toimittajat näkivät valinnanvapaudessa mahdollisuuksia. Keskustelusta jäi tunne, että ei olisi ollenkaan pahasta, jos vanhemmat voisivat enenevässä määrin valita lapselleen joustavasti perheen tarpeisiin sopivimman hoitopaikan. Juuri tästähän palvelusetelissä on yksinkertaisimmillaan kysymys: perheen mahdollisuudesta valita itselle paras hoitopaikka huomioiden päiväkodin sijainti sekä erityispiirteet maksamatta yhtään sen enempää kuin viedessään lapsensa julkiseen päivähoitoon.
Sanna Koskenranta (sd.) kritisoi kirjoituksessaan (Vartti 22.10) yksityisten palveluntuottajien tuloa varhaiskasvatuksen kentälle. Toisin kuin Koskenranta totesi, palveluseteli voi onnistuneesti käyttöönotettuna ainakin osittain ratkaista haasteita lisäämällä laadukasta palveluntarjontaa nostamatta lainkaan kustannuksia. Palveluseteli on turvallinen tapa laajentaa kaupungin harteita yksityisillä ja kolmannen sektorin palveluntuottajilla. Tarve uusien päiväkotien rakentamiseen on ajankohtainen. Perheitä koskevan valinnanvapauden ohella kaupunki säästää investointimenoissa ja saa käyttöönsä nopeasti palvelutarpeen vaihteluihin reagoivan järjestelmän, joka tukee omaa palveluntuotantoa. Juuri näin voidaan turvata paremmin myös oman toiminnan laadukkuus ja riittävät resurssit, joita Sanna Koskenrantakin peräänkuuluttaa.
Pelko yritysten villistä toiminnasta ja kustannusten karkaamisesta on turhaa. Suomen Yrittäjien tekemän kyselyn mukaan kustannukset eivät ole nousseet yhdessäkään kyselyyn vastanneessa kunnassa uudistuksen myötä. Kaupungilla säilyy kaikki avaimet taskussaan niin hinnoittelussa kuin laadun seurannassakin. Kokemukset paikkakunnilta, joissa seteli on ollut käytössä, ovat myönteisiä. Käyttäjäkokemukset ovat kannustavia, samoin myös järjestäjän näkemykset setelin toimivuudesta oman toiminnan rinnalla. Haluankin korostaa, että seteli ei ole kannanotto jommankumman vaihtoehdon puolesta, vaan mahdollisuus monipuoliseen ja tasa-arvoiseen ”päiväkotishoppailuun”.
Helena Puolakka
Kirjoittaja on Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen sekä Lappeenrannan kaupunginhallituksen jäsen ja lasten- ja nuorten lautakunnan varapuheenjohtaja.
