25.08.2016

Kansanedustaja, Kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman sanoo, että työllisyysasteen nostaminen edellyttää uudistettua perhevapaajärjestelmää, joka edistäisi naisten korkeampaa työllisyysastetta. Vikman kannustaa perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulaa (kesk) aloitteellisuuteen, jotta hallitus tekee budjettiriihessä päätöksen aloittaa perhevapaajärjestelmän uudistaminen.

Ministeri Rehula totesi tänään STT:llä, että Keskusta ei suostu muuttamaan kotihoidon tukea tällä vaalikaudella. Vikman pitää Rehulan ajattelua kotihoidon tuesta kaikuna menneestä maailmasta. Vikmanin mukaan kotihoidon tukea on uskallettava tarkastella osana koko perhevapaajärjestelmän uudistamista.

”Ministeri Rehula puolustaa agraariyhteiskuntaa, jossa nainen oli kotona. Se on mennyttä maailmaa. Sen sijaan nyt pitää nopeasti edistää naisten työssäkäyntiä, jotta hallituksen asettama 72 prosentin työllisyystavoite voi toteutua”, sanoo Vikman.

Tällä hetkellä 93 prosenttia kotihoidon tuen käyttäjistä on naisia, mikä tarkoittaa hoivavastuun keskittymistä Suomessa naisille.

”Perhepolitiikkaamme on jämähtänyt  vanhempainvapaissa menneeseen maailmaan. Suomella ei ole varaa muita Pohjoismaita alhaisempaan pienten lasten äitien työllisyysasteeseen. Esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa vanhempainvapaita on kehitetty voimakkaasti tasa-arvoisen vanhemmuuden suuntaan. Jos nuorten naisten työllisyys olisi Suomessa Ruotsin tasolla, työllisyysasteemme olisi 1,5 prosenttiyksikköä nykyistä korkeampi”, Vikman sanoo.

Vikmanin mukaan korkeampi työllisyysaste on ainoa tie nostaa Suomi velan ja leikkausten kierteestä.

”Tahdon, että perheillä on valinnanvapaus. Sopii kuitenkin kysyä, tuleeko meidän tukijärjestelmällä kannustaa naisia jäämään pois työelämästä vuosikausiksi. Hallituksen työllisyystavoite ei onnistu ilman naisten suurempaa työpanosta”, sanoo Vikman.

Vikmanin mukaan vanhakantainen järjestelmä on modernisoitava niin, että se edistää naisten korkeampaa työllisyysastetta, työelämän mahdollisuuksien tasa-arvoa ja vanhemmuuden jakamista.

”Kokoomusnaiset haluaa uudistaa vanhempainvapaajärjestelmää niin, että se tukee vanhemmuuden jakamista, mahdollisuuksien tasa-arvoa työelämässä ja edistää työllisyyttä. Nykyinen järjestelmä pitää uudistaa esimerkiksi pidentämällä ansiosidonnaista vanhempainvapaata ja vastaavasti lyhentämällä kotihoidontuen kestoa. Vanhempainvapaan pidentäminen tukisi pienten lasten vanhempia taloudellisesti. Isiä pitää kannustaa pitämään siitä merkittävämpi osuus. Kotihoidon tuen lyhentäminen parantaisi naisten työmarkkina-asemaa. Vaihtoehtoisesti tuen voisi kahden vanhemman perheissä jakaa vanhempien kesken”, päättää Vikman.

Lisätietoja:

Sofia Vikman
kansanedustaja
Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtaja
0405683777

Jaa sisältö: