14.10.2015
Vaatekaappi pullottaa mutta ei mitään päälle pantavaa! Näin tulee usein ajateltua, kun miettii mitä päälleen pukisi.
Nykyinen nopeaa kuluttamista tukeva vaatteiden ja tavaroiden kertakäyttöön kannustava kulttuurimme ei ainakaan vähennä vaatekaapin pullistelua. Vaatteiden hinnat ovat monesti edullisia ja muoti vaihtuessaan hyvinkin nopeasti kannustaa yhä uusien tuotteiden hankintaan. Uusia vaatteita tulee hankittua, vaikka kaapissa niitä olisikin riittävästi.
Trendin toisella puolella näkyy kertakäyttökulttuurin usein huono laatu. Vaatteet eivät kestä pesukertoja kankaan nukkaantuessa ja venyessä pois mallistaan hyvinkin nopeasti.
Ekologisuus, eettisyys, ympäristövaikutukset sekä valmistustehtaan olosuhteetkaan eivät ensimmäisenä pujahda mieleen, kun haetaan muodinmukaista ulkoasua.
Aiemmin, kun muoti ei ollut määrittävänä tekijänä vaatteiden kiertokulussa, ei juurikaan syntynyt jätettä, sillä vaatteet pidettiin melkoisen tarkasti loppuun päällä vanhaa korjaten. Lopulta käytöstä poistetut vaatteet käytettiin vielä vaatteiden korjaukseen, matonkuteeksi tai siivousräteiksi. Ennen muinoin oltiinkin ekologisia ihan omasta takaa.
Nopean kuluttamisen trendissä on vanhasta lopulta kuitenkin päästävä eroon jossain vaiheessa. Käytöstä poistettu vaate joko poltetaan jätteenpolttolaitoksella tai viedään kaatopaikalle osan päätyessä uudelle omistajalle tai uusiokäyttöön. Kaatopaikka toimiikin valitettavan usein loppusijoituspaikkana jopa ihan uusille vaatteille ilman yhtäkään käyttökertaa.
Meillä onkin loppuvuosi aikaa järjestää vaatteiden kierrätysasiat kuntoon, sillä kaatopaikalle ei tekstiilijätettä saa päätyä enää vuoden 2016 alusta alkaen. Jatkossa kangasjäte olisikin tarpeen saada talteen erikseen lajiteltuna. Sille voitaisiin kehittää uusiokäyttökohteita kuten lasille, metalliromulle ja jätepaperille.
Käytetty moneen kertaan pesty vaate on turvallinen tekstiili. Kaikki teollisuuden jäämät on pesty kankaista pois useita kertoja ja materiaali on pehmennyt mukavaksi iholle.
Lastenvaatteissa kierrätys on onneksi trendikästä ja samalla tulee hankkineeksi aidosti turvalisia tekstiilejä lapsen iholle.
Kierrätetty vaate on myös ekologinen valinta. Vaatetta olisi järkevää käyttää mahdollisimman paljon ja oman käytön päättyessä kierrättää eteenpäin. Ehjä ja puhdas vaate löytää varmasti uuden käyttäjän.
Me kuluttajat olemme tässä avainasemassa. Ostammeko uutta tarpeeseen vai hetken mielijohteesta? Kierrätämmekö tekstiilimme asianmukaisesti ja ympäristöä säästäen?
Maailmaa on mahdollista muuttaa, ostos kerrallaan.
Satu Koskinen
puheenjohtaja, Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset ry