29.08.2015

Kautta aikojen metsä on toiminut suomalaisten ansionlähteenä monellakin tapaa. Viime aikoina on ymmärretty, että metsällä ja Suomen ainutlaatuisella luonnolla on myös muitakin merkityksiä.

Tasavallan presidentin puolison Jenni Haukion suojeluksessa vietetään elokuun viimeisenä lauantaina Suomen luonnon päivää.

Suomalainen luonto todellakin ansaitsee oman juhlapäivänsä. Onhan maamme pinta-alasta metsää  yli kaksi kolmasosaa.

Päivän tarkoituksena on suunnata katseet luontoon ja liikuttaa ihmisiä metsässä ajatuksena juhlistaa ainutlaatuista luontoamme. Tavoitteena on oivaltaa metsän terveyttä ja hyvinvointia edistävä vaikutus ja vaalia sen tuomaa iloa. Tavoitteita, joihin on helppo yhtyä.

Suomalainen luonto on todella ainutkertainen. Kesällä suuren suunnistustapahtuman yhteydessä katselin matkailijoita, jotka olivat aivan haltioituneita luontomme kauneudesta. He pysähtyvät valokuvaamaan jokaisen tieltä poikkeavan metsäpolun alun ja matka kisapaikalle kesti heiltä pysähdyksineen todella kauan.

Vierailijoiden innostus toimii hyvänä muistutuksena, meidän metsät ovat jotain aivan käsittämättömän hienoa! Välillä on hyvä pysähtyä ja ymmärtää, mikä aarre meillä on ihan melkein kotiovella arjen hyvinvoinnin lähteenä.

Kaupunki- ja lähiluonto tarjoavat oivat puitteet virkistykselle sekä nuorille että ikäihmisille. Omasta lähimetsästä saa lähes samat hyödyt kuin suuremmista metsistä. Siksi kaupunkiluonnon säilyttäminen osana toimivaa kaupunkirakennetta on niin tärkeää.

Taajaman ulkopuolella pääseekin sitten isomman seikkailun makuun. Valittavana on valmiita ulkoilureittejä tai umpimetsää. Valinnan voi tehdä oman mielenkiinnon mukaan. Metsä onkin retkeilijän aarreaitta. Sieni- ja marjakorit täyttyvät takuuvarmasti suomalaisesta superherkuista. Presidentin malliin voi bongailla kasveja.

Metsällä on myös monia tutkittuja terveysvaikutuksia. Lääkärit kirjoittavat liikuntareseptejä, samalla lailla voisi kirjottaa metsäreseptin. On havaittu, että jo lyhytkin metsäreissu laskee verenpainetta ja kohottaa mielialaa. Metsässä liikkuminen lisää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiamme.

Metsässä tulee liikuttua monipuolisesti ihan huomaamattaan. Vihreä ympäristö hoitaa ja virkistää. Metsässä samoilu onkin parasta arkiliikuntaa.

Satu Koskinen
puheenjohtaja
Varsinais-Suomen Kokoomusnaiset ry

Jaa sisältö: