15.09.2016
Työttömien työllistäminen ja naisten paluu työelämään olivat valtionbudjetissa hyvin esillä. Työllistämistavoite ja perheiden arki, esimerkiksi päivähoitomaksujen korotuksen peruuntuminen saatiin läpi. Kokoomus piti budjetissa huolen siitä, että varsinkin naisten työllisyys ja tasa-arvo sai sille kuuluvan paikan. Yhden lapsen yksinhuoltaja, joka tienaa 2200 e kuukaudessa, saa 59 euron helpotuksen päivähoitomaksuihin. Työn vastaanottaminen tehtiin tällä keinolla helpommaksi. Tämä on myös hyvä askel kohti maksutonta päivähoitomaksujärjestelmää.
Kuka välittää työttömistä? Työllistämistavoite ja työn vastaanottamisen helpottaminen tulisi olla myös työntekijäjärjestöjen työlistalla. Niiden ensisijainen tehtävä on toki jäsenten edunvalvonta, mutta kuka hoitaa työttömän asiaa ja kannustinloukkojen purkamista? Suomen kilpailukykyä (kiky) on kaikkien tahojen talkoiltava.
Kokoomusnaisten pitkän linjan tavoite on ollut perhevapaista aiheutuvien kustannusten tasaaminen äidin ja isän työnantajan kesken. Onhan merkillistä, että perheiden asia, lapsen syntymisestä aiheutuva kustannus on jätetty äidin työnantajan kapeille harteille. Onneksi vuonna 2017 perhevapaakustannusten muutos toteutetaan 2 500 euron kertakorvauksella työnantajalle. Käytännössä se tasoittaa eri työnantajien välisiä kustannuksia ja hallituksen toiveissa tukee juuri nuorten naisten työllistymistä.
Valtionvarainministeriön ja sosiaali- ja terveysministeriön mukaan kertakorvauksen tavoitteena on tukea nuorten naisten tasa-arvoista kohtelua ja työllistymistä. Lisäkustannukset rahoitetaan työnantajien sairausvakuutusmaksulla. Jostain syystä työntekijäjärjestöt eivät innostu hallituksen aikeista kompensoida naisten perhevapaista työantajalle aiheutuvia kustannuksia könttäsummalla.
Työntekijäjärjestöjen mielestä kertakorvaus ei riitä korjaamaan perhevapaisiin liittyviä tasa-arvo-ongelmia, vaan perhevapaajärjestelmä pitää uudistaa kokonaan. Kokoomusnaisten mielestä olemme kuitenkin menossa juuri oikeaan suuntaan ja kysyä voisi puolestaan ovatko työntekijäjärjestöt naisten työmarkkinatilanteen kehittämisen kannalla vai edustavatko ne pelkästään jo työssäkäyviä, vanhempia miehiä?
Raija Lummi
Lapin Kokoomusnaisten puheenjohtaja