01.02.2021

LÄHDE ROHKEASTI VAIKUTTAMAAN

Olen Kuortaneen Urheiluopiston liikunnanopettaja/kouluttaja Annu Ridanpää-Taittonen vuodesta 1988 lähtien. Olen unelma-ammatissani. Kunto- ja Terveysliikunnan ilosanoman opettaminen, ohjaaminen ja muiden innostaminen on minun elämäntehtäväni. Haluan myös vaikuttaa kotikuntani asioihin luottamustehtävissä omalla elämänkokemuksellani.

Olin asunut Kuortaneella 4 vuotta, kun aloitin kunnanvaltuustossa v. 1993. Toinen lapsi oli tulossa ja lama pahimmillaan Suomessa. Kolmas poika syntyi kolmen vuoden päästä. Siitä on lähdetty liikkeelle, keskellä ruuhkavuosia. Nyt on seitsemäs valtuustokausi lopuillaan. Kunnanhallituksen pj:na olen toiminut v. 2011 lähtien. Tällä luettelolla haluan painottaa sitä, että perhe-elämän, työn ja luottamustehtävät voidaan yhdistää. Aloitin valtuuston takapenkiltä. Vuosien varrella vastuut lisääntyivät ja olin ne myös valmis ottamaan vastaan.

Me naiset tunnetusti puntaroimme ehdokkuutta paljon kriittisemmin kuin miehet. Mietimme tarkkaan, onko meillä aikaa ja asiantuntemusta siihen. Mielestäni on tärkeää, että päättäjissä on eri ikäisiä naisia, myös ruuhkavuosien keskeltä. Kunnassa päätetään juuri heidän asioistaan ja me olemme kokemusasiantuntijoita parhaasta päästä.

Lapsuuteni kodissa Isossakyrössä, isossa perheessä (äiti, isä, 5 lasta seitsemän vuoden sisällä), ei oltu poliittisesti erityisen aktiivisia, mutta kannustettiin toki ajattelemaan itsenäisesti. En siis ole saanut kokoomuslaisia arvoja ”äidinmaidossa”. Löysin puolueen vasta siinä vaiheessa, kun pystyin itse vertailemaan puolueiden tavoitteita.

Minua on siunattu hyvällä aviomiehellä. Paras tukijani ja kannustajani on ollut kaikki nämä vuodet mieheni Jussi Taittonen. Aate ja innostus vaikuttamiseen yhdisti vahvasti. Hän oli väsymätön järjestöihminen. Jussi toimi pj:na Kuortaneen Kokoomusjärjestössä, Kuortaneen Kunnon urheiluseurassa, Opettajien paikallisjärjestössä ja aivan loppuun asti Pohjanmaan Kokoomuksessa. Meidän perheen elämä mullistui täydellisesti toukokuussa 2019, kun Jussi menehtyi syöpään. Koko kevät oli minulle uuvuttavan raskas, kun Jussin ehdottomasta toiveesta kävin Eduskuntavaalikampanjan loppuun asti ja samalla hänen vointinsa heikkeni nopeasti. Siinä oli taitekohta. Jaksanko / haluanko enää hoitaa luottamustehtäviä? Kesän pohdittuani kuitenkin tajusin, että työ ja toimeliaisuus olivat minulle parasta lääkettä surun keskellä.

Kunnallisvaalit ovat ovella ja asetun ehdokkaaksi. Virtaa riittää edelleen vaikuttamaan oman kunnan asioihin. On tunnettua, että kunta menestyy parhaiten, kun sen päätöksenteossa ja johdossa on monipuolisesti ja eri tavoin ajattelevia ihmisiä. Naisten ääntä, tahtoa ja kokemusta arjen pyörittämisestä tarvitaan, jotta politiikassa osataan tehdä viisaita ja inhimillisiä ratkaisuja. Huolimatta verrattain hyvästä naisen asemasta Suomessa (kokemusta elosta Thaimaassa 1 v), on meilläkin omat haasteemme. Nykyinen asema on historian tulos – ei saavutettu etu. Siksi yhä edelleen tarvitsemme naisia ja miehiä rinnakkain rakentamaan tasa-arvoista suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa. Emme sorru populismiin tai räikeään kansan kosiskelua. Sillä tiellä on syytä pysyä, vaikka se välillä kirpaisee.

Kannustan täysillä naisia lähtemään ehdokkaaksi. Kunnallispolitiikassa on paljon vaikuttamisen paikkoja, joihin voi osallistua oman elämäntilanteen suomissa puitteissa.

Vaikuta positiivisella asenteella ja hyvällä yhteistyöllä.

Tsemppiä ja onnea matkaan ?

Annu Ridanpää-Taittonen                                                                                               

Kuortaneen kunnanhallituksen pj.

Jaa sisältö: