08.09.2023

Olen siitä onnellisessa asemassa, että ystäväpiiriini kuuluu monenlaisia ihmisiä. Osan olen tuntenut 20 vuotta, osa on tullut mukaan matkan varrella ja osa on ilmestynyt elämääni politiikan kautta. Olenkin päässyt seuraamaan läheltä myös monen perheen arkea ja käymään satoja vertaistuellisia keskusteluja vanhemmuudesta. Näiden keskustelujen toistuva teema on ollut syyllisyys. Syyllisyys siitä, että emme ole mielestämme tehneet tarpeeksi lapsiemme eteen kuin myös siitä, että olemme keskittyneet hetken itseemme keskellä pahimpia ruuhkavuosia.

Minä olen se äiti, joka palasi töihin lapsen ollessa alle puolen vuoden ikäinen. En pitänyt unikouluja, käynyt vauvojen värikylvyissä tai tehnyt itse soseita. Tai siis yritin kyllä tehdä soseita, mutta ei se lapsi niitä syönyt. Olen pyrkinyt ottamaan vanhemmuudessa astetta rennomman asenteen, koska elämässä on paljon stressaavia asioita enkä halua perhe-elämän olevan siinä listassa mukana.

Nykyään meillä on lähes kaikki mahdollinen tieto saatavilla muutamalla klikkauksella. Mutta kuten sanotaan, tieto lisää tuskaa varsinkin silloin, kun kyse on vanhemmuudesta. Me rakastamme lapsiamme niin paljon, että haluamme tehdä kaiken oikein. Me haluamme taata lapsillemme parhaat lähtökohdat elämään ja tukea heidän kehitystään. Mutta ajoittain teemme sen oman hyvinvointimme ja mielenterveytemme kustannuksella.

Minun lapseni on se, joka on syönyt popcornia lounaaksi vaalitapahtumissa, kun en ole tajunnut ottaa ruokaa mukaan. Hän on saanut katsoa telkkaria, erityisesti lukuisten Teams-kokousten aikana. Ja hän on oppinut, että äidin toimistolla syödään välipalaa ja katsotaan Youtubesta traktorivideoita.

Kaikesta tästä huolimatta hänestä on kasvanut tasapainoinen, elämäniloinen ja rakastava taapero. Hän on hyvä esimerkki siitä, että tarvittaessa rimaa sekä omia odotuksia voi vähän laskea.

Haluankin sanoa kaikille teille kanssavanhemmille ja muille, jotka taiteilette keskellä ruuhkavuosia, että burnout perhe-elämästä ei ole sen arvoista. Tilataan noutoruokaa, katsotaan vähän telkkaria ja hengähdetään hetki. Riittää, että Ryhmä Haulla on aina vauhti päällä. Meillä ei tarvitse olla.

Laura Heikinheimo
Liittohallituksen varajäsen

Jaa sisältö: