16.09.2023

Liikkujan viikolla eurooppalaiset kunnat ja kaupungit järjestävät teemaan liittyviä tapahtumia ja kertovat pysyvistä toimista, joilla edistetään kestävää liikkumista. Liikkujan viikolla meillä jokaisella on mahdollisuus pohtia omaa arkeamme: sitä miten liikumme työpaikalle, harrastuksiin tai vaikkapa ostoksille. Ne ovat pieniä valintoja, joihin jokainen meistä voi omassa elämässään vaikuttaa. Isommassa mittakaavassa meidän yksilöiden valinnoista tulee merkittäviä sekä oman hyvinvoinnin että ympäristön ja yhteiskunnan kannalta.

Kestävällä liikkumisella tarkoitetaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta suotuisia kulkutapoja, jotka ovat myös taloudellisia, sujuvia ja turvallisia sekä liikkujan terveyttä kohentavia, kuten kävely, pyöräily ja joukkoliikenteen suosiminen. Me suomalaiset elämme erilaisissa ympäristöissä ja valintamme ovat sen mukaisia. Jokainen maaseudulla asuva tietää, että oma auto on välillä välttämätön, mutta toisaalta omassa kylässä voimme liikkua pyörällä tai kävellen. Kaupungissa asuva taas käyttäisi varmasti mielellään joukkoliikennettä, kunhan se on sujuvaa, turvallista ja sopivan hintaista tai vaikka oman taloyhtiön yhteiskäyttöautoa.

Ei ole tarkoitus, että kestävä liikkuminen hankaloittaa arkeamme. Toisaalta meille jokaiselle tulee parempi mieli, kun pystymme elämään meille tärkeiden arvojen mukaan ja vaikuttamaan niillä tavoin, jotka jokaisen elämäntilanteeseen sopivat. Osa meistä toimii luottamustehtävissä ja voimme osallistua oman kuntamme aluesuunnitteluun tai liikkuvan elämäntavan tukemiseen esimerkiksi kunnan liikuntapaikkojen osalta. Työpaikoilla voimme pohtia esimerkiksi kimppakyytien mahdollisuutta tai sitä, kuinka paljon tarvitaan koulutustilaisuuksia pitkien välimatkojen päässä. Viime talven energiakriisin seurauksena usean talon katolle hankittiin aurinkopaneelit, tehtiin siis lukuisia yksityisiä ilmastotekoja – olisiko nyt mahdollisuus vaihtaa myös ajoneuvo sellaiseen, jota voi ladata paneeleista saatavalla sähköllä?

Arkiliikunnan lisääntyminen kaikissa muodoissaan tuo meille jokaiselle lisää hyvinvointia, ihan huomaamatta. Portaiden käyttö hissin sijaan, pieni kävely, raitis ulkoilma, luonnon, eläinten ja kasvien lyhytkin ihmettely päivän aikana virkistää ja toisaalta rauhoittaa mieltä. Illan jumppahetki hyvässä seurassa on myös sosiaalisesti tärkeää. Saamme lisää hyvää mieltä myös siitä, että toimimme ympäristön kannalta kestävällä tavalla. Maailmantilanteessa, jossa moni asia tuntuu vaikealta tai pelottavaltakin, on lohdullista, että on asioita, joihin voimme itse vaikuttaa. Mitä enemmän huolehdimme itsemme ja läheistemme terveydestä, näillä pienillä arjen valinnoilla, sen vähemmän kuormitamme terveydenhuoltoa ja varmistamme että hoitoa tarvitsevat saavat sitä ajoissa.

Lasten liikkumisen lisääminen ja sen tavallaan automaattinen kuuluminen elämään on erityisen kannattavaa, sillä lapsena opitut liikkumistottumukset kantavat myös aikuisiällä. Rohkaistaan nuoria liikkumaan kouluun ja myös koulussa välitunneilla. Otetaan myös vastuuta siitä, että jokaisella nuorella on mahdollisuus liikunnalliseen harrastukseen omalla asuinalueellamme.

Tehdään jatkossa joka viikosta liikkujan viikko, muistetaan liikkua ilolla ja omien voimavarojen mukaan, jokainen pienikin liikuntateko on hirmuisen tärkeä!

Mari Kaunistola
Kansanedustaja Porista
Poliisi, KTM

Jaa sisältö: