21.04.2022

Aloitin partiotaipaleeni Tampereella Messukylän Metsätytöissä, syksyllä 87. Olin ekaluokkalainen, kun äitini rohkaisemana menin isosiskoni kanssa mukaan partioon. Sen jälkeen olen kulkenut partiopolkua Ilkan Partiolaisissa Ilmajoella ja Pohjolan Pirteissä Oulussa. Olen toiminut lauman- ja vartionjohtajana kuin erilaisissa johtotehtävissä leireillä ja lippukunnassa. Viime vuodet partiopolkuni on kulkenut eduskuntaan eli toimin Partioparlamentaarikkojen puheenjohtajana. 

Kokoomuksella on ollut pitkään tavoitteena harrastustakuu eli jokaiselle suomalaiselle lapselle ja nuorelle vähintään yksi harrastus. Lapsen kehityksen, kasvun ja kaveritaitojen kannalta on hyvä olla mielekästä tekemistä. Harrastustakuuta toteutetaan nyt Suomen harrastamisen mallin kautta. Sen tavoitteena on lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia ja mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. 

Erityisesti koronavuosien jälkeen on tärkeää, että tuemme eri tavoin lasten ja nuorten harrastamista. Erilaisissa seuroissa, järjestöissä ja yhdistyksissä tehdään korvaamatonta ja pyyteetöntä vapaaehtoistyötä, jota ainakin itse arvostan suuresti. Tämä vapaaehtoistyö on omalta osaltaan luomassa näinä aikoina erityisen tärkeää yhteisöllisyyttä ja rakentamassa hyvää tulevaisuutta. 

Partioviikkoa vietetään vuosittain huhtikuun loppupuolella. Mitä partio voi antaa lapselle ja nuorelle, aikuisellekin? Se on monipuolinen ja mukava harrastus. Partiossa opitaan uusia erilaisia taitoja, kuten ensiapua, vastuunkantoa ja yhdessä toimimista. Retkeillään ja leireillään. Partiossa tottuu liikkumaan luonnossa ja mikä tärkeintä, saa uusia kavereita. Huomaamattakin tottuu ottamaan asioista selvää ja suunnittelemaan, toimimaan vastuullisesti ja vaikuttamaan.

Mieleeni on jäänyt, kun osallistuin partiolaisten järjestämään eduskuntavaalipaneeliin. Siellä meitä ehdokkaita pyydettiin valitsemaan yksi itselle tärkeimmistä partioihanteista, jota olisi valmis toteuttamaan myös eduskunnassa. Valitsin ”ystävyyttä yli rajojen”. Sitä olen toteuttanut muun muassa partioparlamentaarikkojen puheenjohtajana. Partioparlamentti yhdistää partiotaustaiset eduskuntalaiset. Vuoden kohokohta on syksyllä järjestetyt Nokipannukahvit Pikkuparlamentin edessä.

Nokipannukahveilla savun tuoksu, iloinen porina ja hyvät keskustelut houkuttelevat kymmeniä kansanedustajia ja eduskunnassa työskenteleviä nuotion äärelle. Samalla rakennetaan ystävyyttä yli rajojen. Koronan aikaan partiolaisten Nokipannukahvit olivatkin ainoa tapahtuma, jonka sai rajoitusten vuoksi järjestää eduskunnassa. Partioparlamentti on myös ainut taho, joka saa sytyttää eduskunnan alueelle avotulen – eli luottoa löytyy. 

Politiikka on parhaimmillaan, kun yhteisiä asioita hoidetaan ja tulevaisuutta rakennetaan yhteistuumin ja hyvällä mielellä. Tätä helpottaa, jos päättäjät tuntevat toisensa muustakin kuin yhteisistä pöydistä.

Isojen ja pienten asioiden rinnalla tarvitaan rakentavia keskusteluja ja kohtaamisia. Tärkeää, että niitä kokoomusnaiset kuten myös partiolaiset edistämme, niin arjessa kuin päätöksenteossakin. 

Mari-Leena Talvitie 
Kansanedustaja, Partioparlamentaarikkojen puheenjohtaja

Jaa sisältö: