30.10.2018

Kokoomusnaisten valtakunnallinen ”Naiset huipulle” – seminaarikiertue kokoaa naisjohtajia ja naisvaikuttajia eri aloilta pohtimaan omaa ammatillista uratarinaansa, johtajuutta, tulevaisuutta sekä haaveita. Esimerkkejä meille elävästä elämästä. Paneelikeskusteluissa on pohdittu esim. lasikattojen murtamista, milloin nainen on huipulla ja millaiset kokemukset ovat muokanneet naisia paremmiksi johtajiksi. Positiivista palautetta kantautuu eri puolilta Suomea.

Kempeleen seminaarin avasi Kokoomusnaisten Liiton puheenjohtaja Sofia Vikman. Paneelissa kuultiin huippuosaajia yhteiskunnan eri johtotehtävistä: eduskunnan puhemies Paula Risikko, liikunta-alan yrittäjä Anna Ruonaja, tuomirovasti Satu Saarinen sekä kokoomuksen tuore varapuheenjohtaja Mari-Leena Talvitie. Paneelin juonsi Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtaja Pia-Riitta Korvenheimo.

Sanojen voimaa ei voi aliarvioida. Jokainen meistä muistaa ja kantaa voimapatterina läpi elämänsä niitä kannustuksen lauseita, jotka kuulimme lapsena tai nuorena. Sanat, jotka tuntuivat merkityksellisiltä heti tai vasta vuosikymmenten päästä. Monet paneelin naisjohtajat ovat saaneet innon omalle johtajauralleen jo lapsena, vaikkeivat sitä silloin vielä itse tajunneetkaan. Panelistit muistelivat yhdessä eniten mieleen jääneitä kokemuksia ja muiden sanomia asioita heistä.

Mari-Leena Talvitie muistaa kasvaneensa yrittäjäperheen hektisyyden keskellä. Yrittäjyys, yhdessä tekeminen ja joukkuepelaaminen onkin aina ollut lähellä sydäntä. Hänen unelmanaan olisi vielä jossain vaiheessa työuraansa toimia yrittäjänä.

Satu Saarinen on kuullut vasta vuosia tapahtuneen jälkeen, että lapsuuden kodin talonmies Kalle-setä oli todennut muille pihapiirin aikuisille, että tuosta lapsesta tulee vielä johtaja. Ilmeisesti Saarisen rauhallinen olemus sekä johtamis- ja organisointikyky hiekkalaatikkoleikeissä oli tehnyt Kalle-setäänkin vaikutuksen. Lasikattoja Saarinen on murtanut urallaan useita, sillä hän oli Oulun ensimmäinen naispuolinen kirkkoherra.Tuomiorovastiksi valituksi tullessaan hän oli myös ainoa naispuolinen tuomiorovasti Suomessa. Koska seurakunnan jäsenet valitsevat tuomiorovastin äänestyksellä, ylivoimainen äänisaalis antoi vahvan mandaatin toimia tehtävässä.

Paula Risikko muistelee saaneensa puhelun oudosta numerosta ollessaan koiran kanssa metsälenkillä ja päätti poikkeuksellisesti vastata. Soittaja oli tuohtunut kansalainen, joka antoi palautetta kansanedustajien toiminnasta ja heidän tekemistä lupauksista ja päätöksistä. Aikansa valitettua soittaja oli kuitenkin todennut, että on kyllä hyvä että sinä olet siellä eduskunnassa päättämässä asioissa, kun mikään kanantaluttaja et ole! Nämä sanat ovat jääneet puhemies Risikon mieleen.

Anna Rounaja on koko elämänsä seurannut perheyrityksen toimintaa ja haaveena oli jo nuorena nousta tulevaisuudessa perheyrityksen johtoon, jota aiemmin ovat johtaneet vain suvun miehet. Rounaja olikin ensimmäinen naistoimitusjohtaja pitkään toimineessa perheyrityksessä ja hän on siitä erityisen ylpeä. Rounaja pitää jatkuvaa itsensä sekä yrityksen kehittämistä erittäin tärkeänä.

Tapahtumassa kuultiin näkökulmia omalla uralla etenemisessä ja rohkaistiin naisia jakamaan omia kokemuksiaan. Elämänviisauksia ja iloa jaettiin kaikille mukana olleille.

Johtaminen merkitsee meille erilaisia kiinnostuksen kohteita, erilaisia tapoja toimia ja vaikuttaa. Kokoomusnaiset kannustavat naisia etenemään urallaan johtotehtäviin!

Pia-Riitta Korvenheimo
Kokoomusnaisten liittohallituksen jäsen ja Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: