03.02.2014

Kansanedustaja, puolustusvaliokunnan jäsen Sofia Vikman (kok.) on tyytyväinen puolustusvoimien Pirkanmaalla toteutettavaan pilottikokeiluun, jonka tarkoituksena houkutella nykyistä enemmän naisia armeijaan.

Pirkanmaalla 5000 19–20-vuotiaalle naiselle lähetetään mainoskirje helmikuussa. Tällä hetkellä armeijaan hakee vuosittain seitsemisen sataa naista.

Vikman on aiemmin vaatinut lisää naisia etenkin kansainvälisiin kriisinhallintatehtäviin ja kutsuntojen ulottamista myös naisiin.

Vikman toivoo, että uusi rekrytointitapa voidaan laajentaa ensi vuonna koko maahan. Vikman ulottaisi kutsunnat myös naisiin, mutta säilyttäisi naisten palveluksen vapaaehtoisena.

– Kutsunnoissa tavoitettaisiin suoraan kaikki sopivan ikäiset naiset, mikä vaikuttaa kiinnostuksen lisääntymiseen ja motivoituneiden varusmiesten määrän kasvamiseen, Vikman sanoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa naisia tarvitaan ammattisotilaiksi ja etenkin kriisinhallintatehtäviin, vaikka miespuolinen ikäluokka määrällisesti riittäisi tällä hetkellä puolustusvoimien tarpeisiin.

– Nykyajan teknistyvässä sodankäynnissä ja kriisialueilla on lukuisia tehtäviä, joissa aivan muut ominaisuudet kuin fyysinen voima ratkaisevat. Parhaat kyvyt on saatava käyttöön.

Vikmanin mukaan varusmiespalveluksen suorittaneet naiset pärjäävät palveluksessa keskimääräistä paremmin ja ovat motivoituneita.

– Vapaaehtoisen asepalveluksen suorittaneista naisista noin 60 prosenttia on saanut johtajakoulutuksen. Vapaaehtoinen motivoitunut naisvarusmies on monin verroin parempi kuin vastahankainen miesvarusmies, Vikman katsoo.

Suomalaisia sotilaita osallistui kriisinhallintatehtäviin tämän vuoden tammikuussa 521, joista vain 22 oli naisia.

– Naisten määrän kasvattaminen sotilaallisissa kriisinhallintaoperaatioissa on tärkeää, sillä monissa tilanteissa vuorovaikutusta paikallisen väestön kanssa ei synny, mikäli partio koostuu vain miehistä, sanoo Vikman.

Hän vieraili viime viikolla Libanonissa tutustumassa YK:n UNIFIL -rauhanturvaoperaatioon ja suomalais-irlantilaisen pataljoonan työhön alueella.

Jaa sisältö: