15.12.2023

Surullisin mielin olemme vastaanottaneet tiedon arvostetun kunniapuheenjohtajamme valtiopäiväneuvos Elsi Hetemäen poismenosa 96 vuoden iässä 3.12.2023. Haluamme välittää lämpimän osanottomme hänen lähiomaisilleen. Kuten Elsi itse on todennut, elämänilo ja voima lähtevät perheestä.

Filosofian maisteri Elsi Hetemäki toimi kymmenen vuotta Munkkiniemen yhteiskoulun ruotsin kielen opettajana ennen valintaansa eduskuntaan 1970. Pontimena politiikkaan lähtemiseen oli oma elämäntilanne nuorena leskenä, kolmen lapsen yksinhuoltajana ja ansiotyössä käyvänä äitinä. Tästä alkoi vuosikymmenten määrätietoinen työ lasten, perheiden ja naisten oikeuksien hyväksi. Asettuessaan ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa aikana, jolloin vasemmistolaisuus oli vallitsevaa ja kokoomus puolueena pitkään syrjitty, otti Elsi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti tunnuslauseekseen ”Nykynainen oikealta” ja tuli valituksi ensikertalaisena komealla äänimäärällä.

Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtajana Elsi Hetemäki oli vuodet 1971-1975. Tuona aikana järjestölle luotiin vankka perusta, toimintaa laajennettiin ja tehostettiin sekä naisia aktivioitiin ja innostettiin poliittiseen toimintaan. Erityisesti keskityttiin sosiaali- ja perhepolitiikkaan, koulutus- ja tasa-arvokysymyksiin sekä kehitysyhteistyöhön. Tehtiin ensimmäinen perhepoliittinen ohjelma, joka sisälsi hänelle läheisiä tavoitteita kuten helpottaa perheiden asemaa, lieventää yksinhuoltajien haasteita ja ylipäätään lisätä lapsimyönteistä ilmapiiriä yhteiskunnassa. Haluttiin saada aikaan aviopuolisoiden erillisverotus sekä edistää osa-aikatyön mahdollisuuksia. Myös eri puolueiden naisjärjestöjen välistä yhteistyötä tiivistettiin yhteisten tavoitteiden ajamiseksi.

Pohjoismainen yhteistyö oli lähellä Elsin sydäntä, hän oli ehdottomasti nordisti. Pohjoismaiset oikeistolaiset kokoontuivat vuosittain ja yhteydenpito oli muutenkin vilkasta. Noina vuosina se oli tärkeä yhdysside ja ikkuna ulkomaailmaan. Kun niin moni koputteli itäblokin ovia, keskittyi Elsi mielellään Pohjoismaihin. Hän oli kahdesti Pohjoismaiden neuvoston presidentti ja toimi Suomen valtuuskunnan puheenjohtajana vuosina 1979-1991.

Elsi Hetemäki toimi Kokoomuksen varapuheenjohtajana vuosina 1975-1983 sekä eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä vuodet 1987-1991. Kansanedustajuutensa jälkeen luottamustoimet jatkuivat ensin Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajana sekä myöhemmin Kansallisen Senioriliiton puheenjohtajana. Espoossa Elsi Hetemäki toimi kaupunginvaltuutettuna vuosina 1968-1987.

Elsi Hetemäki oli taitava, yhteistyökykyinen poliitikko, joka osasi luovia ja välttää karikoita. Tämän mahdollisti hänen iloinen, välittävä ja empaattinen luonteensa sekä kyky kohdata toiset ihmiset ja tukea heitä. Hänelle politiikka oli palveluammatti, jota tehtiin aina ilon pilke silmäkulmassa.

Kaipaus tuntuu vielä kauan. Kiitos Elsi, kun annoit elämänkokemuksesi, osaamisesi ja rohkeutesi käyttöömme, ne antavat suuntaviivaa myös tämän päivän politiikassa toimiville naisille. Jatkamme entistä pontevammin esikuvien viitoittamaa tietä yhteisten arvojemme puolesta parempaan tulevaisuuteen uskoen. Hiljentyessämme joulun viettoon mielemme valtaa samalla kiitollisuus pitkäaikaisesta sitoutumisestasi isänmaamme parhaaksi.

Anneli Sarkamies

Kunniajäsen, Kokoomuksen Naisten Liitto ry

Jaa sisältö: