24.05.2021

Korona on muuttanut monen arkea radikaalisti. Aluksi arki ei tuntunut niin erilaiselta, mutta aika on muokannut siitä sellaisen. Yhteiskunta alkoi sulkeutua, yrityksien toimintaa rajoitettiin, liikkumista rajoitettiin ja puhuttiin jopa perusoikeuksiin puuttumisesta. Arkinen elämämme toimi, ja toimii edelleen eri rajoitusten, ohjeistusten ja suositusten mukaan. Ne eivät sinällään ole vaikeita toteuttaa, mutta ymmärrys siitä, miksi näin toimitaan, vaihtelee. Ihmisten jaksaminen on myös äärirajoilla, mikä lisää painetta palata pikaisesti takaisin normaaliin elämään.

Poikkeusaika muuttaa elämää

Itse katson elämää ja tätä aikaa pitkäaikaislomautetun silmin. Kaipuu työhön ja siihen tuttuun normaaliin on joka päivä läsnä. Kyllä arjessa tekemistä löytyy, mutta työn tekemisellä on suuri merkitys elämässä. Merkityksellisyyden voi löytää monista asioista, minulle työ on aina ollut osa arjen kokonaisuutta minne on ilo mennä ja missä on ilo toimia. Työn antaman taloudellisen toimeentulon merkitystä ei voi myöskään vähätellä. Se luo turvaa ja vakautta elämään. Tuleen ei voi myöskään jäädä makaamaan vaan on etsittävä uusia keinoja oman elämänhallinnan ylläpitämiseksi.

Olen toiminut Kokoomusnaisissa kymmenisen vuotta ja korona-aikana sen merkitys on olennaisesti kasvanut. Kokoomusnaisissa pääsee vaikuttamaan juuri itselle tärkeisiin asioihin ja luomaan omaa verkostoa sekä löytää elinikäisiä ystäviä. Harrastuksesta voi myös tulla se pelastava tekijä, kun tuulet puhaltavat kovaa ja elämä heittelee kiviä rattaisiin.

Tuetaan lähimmäisiä, noustaan voittajina

Arjen hyvinvointi koostuu monista osatekijöistä: työ, terveys, perhe, vapaa-aika, harrastukset, sosiaalinen verkosto mm. Nämä ovat tärkeitä elämän tukipilareita ja jos yksi putoaa pois, on sen korvaaminen todella haasteellista, joskus jopa mahdotonta. Korona-aika uuvuttaa monia ja siksi arjen pienillä asioilla on suuri merkitys. Soitto läheiselle, postikortti ystävälle, kauppareissu naapurille voi olla se pieni ilon ja piristyksen tuoja ihmisen arkeen, joka ei juuri nyt jaksa taistella koronan tuomaa tyhjiötä vastaan. Autetaan, ollaan läsnä ja kysytään: mitä kuuluu?

Olen vakuuttunut, että nousemme koronasta voittajana jaloillemme. Uusi arki on edessä ja uudet tavat toimia. Nyt on jo osoitettu, että haasteellisten aikojen edessä ihminen sopeutuu ja keksii uusia tapoja selviytyä: mm. digitaaliset kokoontumiset, erilaiset etätapahtumat verkossa, verkkokauppa, ravintoloiden takeaway-myynti ja etäopetus ovat tuoneet palvelut ihmisten kotiin. Tämä on helpottanut monen arkea ja toiminta on myös terveysturvallista.

Muutos on pysyvää ja sen mukana eläminen vaatii meiltä jatkuvaa oppimista ja uusien asioiden nopeaa omaksumista. Luottamus tulevaan on jokaisen itsensä punnittava. Itse uskon, että elämä kantaa koronasta huolimatta ja uusi normaali tuo tullessaan myös uusia mahdollisuuksia.

Nina Virto-Väisänen
Kokoomusnaisten hallituksen jäsen
Kokoomuksen Naisten Helsingin piirin puheenjohtaja

Jaa sisältö: