27.01.2014

Keskustelin tiistaina Mikkelissä yrittäjien kanssa. Kokoomuksen eduskuntaryhmän yrittäjyyskiertueella myös meillä päin keskustelua herätti se, että byrokratia on paisunut, viranomaisten suorittama valvonta yrittäjiä kohtaan on lisääntynyt ja sääntely on heikentänyt yrittämisen kannusteita. Erityisen paljon työllistävää ja turhalta tuntuvaa sääntelyä on yrittäjien mukaan elintarviketuotannon ja rakentamisen parissa.

Tuntuu todellakin siltä, että on käynyt  niin, että normit ovat monilla aloilla tulleet yrittäjyyden esteiksi. Lisäksi monet  äkilliset yrityksen kohtaamat muutostilanteet, joissa tarvittaisiin vain tervettä järkeä, ovat ylisäädeltyjä. Kokoomus onkin lähtenyt rakennepaketissa purkamaan julkisen sektorin sääntelyä ja nyt suuntana on yrittäjiin kohdistuva sääntely.

Suomessa elettiin pitkään maailmassa, jossa sääntelyä tuli jatkuvasti lisää. Normitusta on tullut  vuosikausia enemmän ja enemmän. Elimme myös aiemmin Suomessa, jossa talous oli jatkuvassa kasvussa. Kun oli kasvua, ei tarvinnut olla niin huolissaan siitä, millaisessa kunnossa Suomi-talon perustukset ovat.

Maailman muutosten vauhti vaatisi kuitenkin nyt kumppanikseen ketterän ja uusiutuvan Suomen, jolla on innovatiivinen ja joustava julkisen sektori sekä hyvät lähtökohdat yrittäjyydelle. Myös julkisen sektorin tulisi olla järkevä suhteessa yksityiseen sektoriin, mutta kuten presidenttimme totesi, on julkinen sektori pääsyt kasvavaan liian isoksi suhteessa yksityiseen sektoriimme. Meillä ei ole siihen enää varaa.

Läpi poliittisen kentän tunnustetaan julkisen sektorin tärkeys ja merkitys. Kuitenkin, kun  yritetään uudistaa sen rakenteita ja löytää purettavia normeja, tuntuu Että Kokoomus on tässä työssä kovin yksin. Uudistaminen ei tarkoita supistamista ja leikkaamista vaan sitä, että asiat tehdään uudella tavalla.  Muutosta pelätään ja uudistaminen on joillekin mahdotonta vaikka todellisuudessa se voi olla suuri mahdollisuus ja uuden innostuksen lähde. Verkkokauppa ja nettipankki ovat muuttaneet palveluitamme: nyt laskun voi maksaa vaikka keskellä yötä. 

Sote- ja kuntauudistukset ovat rakenteellisia uudistuksia, joilla haluamme laittaa uusiksi yhteiskuntamme rakenteita. Nämä uudistukset ovat haastavia ja monimutkaisia, eikä niihin ole yhtä ratkaisua. Rakenteellisiin uudistuksiin ei ole kyllä- ja ei-vastauksia. Rakenteellisissa uudistuksissa aina edes ongelmasta ei olla samaa mieltä.

Suomalaisilla ja meillä päättäjillä on kaikki ratkaisut omissa käsissämme. Rakenteita on ravisteltava ja normeja purettava. Asenteiden uutta ja muutosta kohtaan olisi hyvä muuttaa torjuvasti uteliaaksi jopa innostuneeksi. Näin meillä kaikilla ja suomalaisilla yrityksillä on jatkossa enemmän voimavaroja ja luovuutta luoda uutta hyvinvointia ja työpaikkoja.

Meidän on uudistuttava ja uudistettava, jotta Suomi pärjää myös tulevaisuudessa. Suomessa on menestyksen eväät: korkeasti koulutettu väestö, tuottavan työn aste on korkea ja yhteiskuntarauha on hyvä. Nyt näistä hyvistä eväistä on tehtävä tulevan menestyksemme ja hyvinvointimme resepti. 

Jaa sisältö: