04.04.2013

Kasvua ja työllisyyttä lisäävä laaja verouudistus on synnyttänyt ylikuumentuneen keskustelun.Julkisuudessa korostuvat väitteet ja vääntö yksityiskohdista, joista osasta ei olla vielä edes sovittu, ovat sumentaneet yleiskuvan. Vaikka piru asuu usein yksityiskohdissa niin piruja ei pidä nähdä kaikkialla.

Kehysriihessä päätetyt yritysveroratkaisut tulevat olemaan merkittäviä kasvun, kilpailukyvyn sekä suomalaisten työllisyyden ja hyvinvoinnin kannalta. Kokonaisuus on erittäin hyvä ja se on saanut paljon ansaittua kiitosta. Suomen Yrittäjät ja Perheyrittäjät ovat puolustaneet ennakko-odotuksiin nähden jopa yllättävän hyvää ratkaisua. Kyseessä onkin paketti, joka antaa yrityksille tulevaisuudenuskoa ja lieventää pitkään jatkunutta epävarmuutta.

Uudistuksen tärkein tavoite on antaa viesti, että Suomessa kannattaa yrittää, työllistää ja kasvaa. Yhteisöveron alennus on merkittävä. Tällä kaudella sitä on päätetty alentaa jo 6 %-yksikköä. Tällä halutaan kannustaa yrityksiä investoimaan ja työllistämään Suomessa nyt kun taloustilanne on poikkeuksellisen haasteellinen. Yhteisöveron alennus hyödyttää myös pieniä listaamattomia yrityksiä. Se on niin merkittävä, että se kompensoi osinkoverotukseen tulevan pienen korotuksen.

Uudistukseen sisältyy vielä monia aukiolevia yksityiskohtia ja kysymyksiä. Näitä tarkennetaan normaalin valmisteluprosessin yhteydessä. Pääministerin mukaan hallitus aikoo puuttua mm. holding-yhtiöiden kautta pörssiyhtiöitä omistavien ns ketjuverotukseen. Se on ollut ongelma jo vuosikausia, mutta koskee pientä joukkoa.

Arhinmäen myöhäisherännäisyys ihmetyttää. Nyt pitää pään kestää ja on seistävä yhteisten linjausten takana. Hän oli mukana sopimassa kokonaisuudesta, jolla luodaan työtä ja kasvua. Moni muukin yksityiskohta ratkaistaan vasta kun lainsäädäntötyö etenee. Ei ole vasemmistopuolueenkaan etu, että yritysmaailman epävarmuus jatkuu.

Lenita Toivakka
kansanedustaja
Kokoomuksen Naisten Liiton puheenjohtaja

Jaa sisältö: