24.06.2024

Oulun tapahtumat ovat järkyttäneet suomalaisia sydänjuuria myöten. Viikon sisällä Oulun kauppakeskus Valkeassa on tapahtunut jo kaksi puukotusta, joissa motiivi on ollut rasistinen. Ensimmäisessä teossa uhri oli lapsi, toisessa tekijä alaikäinen. Nyt on aika avata silmät.

Rasismi alkaa varkain, ja meillä kaikilla on rasistisia ajatusmalleja – halusimme tai emme. Pienen lapsen silmin maailma näyttäytyy ilman ennakko-oletuksia. On todettu, että pienet lapset eivät ole rasistisia, vaan rasismi opitaan ympärillä olevasta maailmasta.

Rasistisiin ajattelumalleihin opitaan pikkuhiljaa seuraamalla vanhempien, muiden aikuisten ja omien ystävien esimerkkejä. Näin rasismista muodostuu vähitellen osa yhteiskuntamme rakenteita. Rasismi ei ole pelkästään kaduilla huutelemista, vaan se vaikuttaa mahdollisuuksien tasa-arvoon kouluissa, työelämässä ja elämässä ylipäätään. Rasismista tulee normaali, mutta tämä normaali on poissulkeva ja epätasa-arvoinen.

Kaikenlainen rasistinen ajattelu ja käytös tulee kitkeä alkuunsa, koska jäävuoren huippu on Oulun tapahtumien kaltaiset silmittömän julmat väkivallan teot. Tällaisia tekoja edeltää rasismin hiljainen hyväksyminen sekä syrjinnän ja vihapuheen salliminen yhteiskunnassamme. Siksi on tärkeää puuttua rasismiin sen kaikissa muodoissa työpaikoilla, ystäväpiireissä, somessa, julkisissa liikennevälineissä ja sukulaisten kahvipöydissä, kun joku kertoo rasistista ”vitsiä”.

Rasismin kitkeminen lähtee siitä, että tunnistamme ja tiedostamme omat rasistiset ajatus- ja käytösmallimme. Oman toiminnan tarkasteleminen voi tehdä kipeää ja ravistella tuntemaamme normaalia, mutta vain siten pääsemme eteenpäin. Oman rasistisen ajattelun kohtaamisen epämukavuus on kuitenkin paljon vähäisempää kuin se, että Suomessa osa ihmisistä joutuu pelkäämään henkensä vuoksi vain siksi, että ovat ulkonäöltään tai taustaltaan erilaisia kuin muut.

On sanomattakin selvää, että jokaisella on Suomessa oikeus olla turvassa. Rasismin pitää loppua nyt.

Pihla Keto-Huovinen

puheenjohtaja

Jaa sisältö: