07.03.2015

”Maailma on kaunis ja hyvä elää sille, jolla on aikaa ja tilaa unelmille, ja mielen vapaus”

Eino Leinon runo  herätelköön meitä kansainväliseen naisten päivään. Naisten asema maailmanlaajuisesti ei ole läheskään sellainen kuin sen pitäisi olla.  Meidän suomalaisten ei myöskään ole syytä ummistaa silmiämme globaaleilta ongelmilta. Kansainvälisenä naisten päivänä meidän on syytä  katsoa  hetki vähän kauemmaksi.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Women  kiinnittää tänä vuonna huomiota erityisesti kehitysmaiden naisiin. Vaikka useita epäkohtia on pystytty näissä maissa parantamaan, naisia koskevat tavoitteet toteutuvat hitaasti. Yksi merkittävä tekijä tässä on tyttöjen koulunkäynti. Vaikka yhtä monta tyttöä kuin poikaa aloittaa koulunkäynnin, tyttöjen kohdalla se usein katkeaa naimisiinmenoon tai äidiksi tuloon. Koulunkäynyt tyttö tuntee oikeutensa ja osaa suojella itseään, hän menee naimisiin ja hankkii lapsia vasta myöhemmin, huolehtii itsestään ja perheestään sekä ansaitsee itse. Nuoren ja kouluttamattoman äidin tyttärellä on suurempi riski  keskeyttää koulunsa.  Kehitysavussa koulutus onkin yksi merkittävimmistä ja kestävimmistä toimenpiteistä.

Plan-järjestön Koska olen tyttö -kampanja on tuonut  silmiemme eteen erilaisen maailman.  Tytöillä on poikia heikommat mahdollisuudet toteuttaa oikeuksiaan ja mahdollisuuksiaan. Lapsiavioliitot, prostituutio, sukupuolielinten silpominen, väkivalta ja alistaminen ovat arkea monille tytöille ja naisille. Kyse ei aina ole köyhistä kehitysmaista. Raiskatun naisen kuolemantuomio, joukkoraiskaukset osana arkea, naisen rooli yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolella, miehen omistusoikeus vaimoonsa ja lapsimorsiamet hyväksyttävänä osana yhteiskunnan elämää kuullostavat epäuskottavilta, mutta ovat tapahtumia tästä päivästä. Maailmassa on vieläkin valtioita joissa naisiin kohdistuva väkivalta on sallittua.

Suomalainen keksintö Naisten Pankki tekee merkittävää ja pitkäjänteistä työtä naisten hyväksi kehitysmaissa. Idea on lyhyesti;  älä anna onkea vaan opeta kalastamaan. Naisten yrittäjyyttä ja toimeentuloa tuetaan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Auttamalla naista, tuetaan samalla myös miestä, perhettä ja koko kylää. 

UN Women Finland on tänä vuonna linjannut Naisten Päivän viettämisen mielenkiintoisella tavalla. Järjestö ei vietä naisten päivää vielä, sillä yhä joka kolmas nainen joutuu väkivallan uhriksi. Linjaus on järkevä – vielä ei ole syytä juhlaan. Mutta toimimiseen on. Meillä  jokaisella on  mahdollisuus viedä naisten asian kohentamista eteenpäin.

Outi Kontio
vpj Kokoomuksen Naisten Liitto

Kirjoittaja on Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas Huittisista, Satakunnan vaalipiiristä.

Kokoomusnaiset julkaisee päivittäin 1-2 kokoomuslaisen naisehdokkaan blogitekstiä aina 18.4.2015 saakka.

Jaa sisältö: