26.08.2015

Rajallinen kylmätila, puuttuva lähikauppa ja mökkipihaan huristelevat kesävieraat – tuttu juttu mökkiläisille.

Jälleen joutuu pohtimaan, mitä lastata ostoskärryjen kyytiin, vaikka nälkä on nykyisin kovin harvinainen tunne. Kokeneena kokkina varaan aina hieman ylimääräistä. Tänä kesänä pakatessani roskapusseja auton takakonttiin, mieleeni palasi kotitalousopettajani 80-luvulta. Hänen oppiensa mukaan, mitään ei saanut heittää roskiin.

Maa ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen arvion mukaan jokaista suomalaista kohti roskikseen päätyy lähemmäs 100 kiloa ruokaa vuodessa. Ruokaketjussa, ruuan matkalla tuotannosta kulutukseen, eniten heitetään ruokaa roskiin kotitalouksissa.

On tutkittu, että noin kolmasosa maailmalla tuotetusta ruoasta heitetään pois. Ruokahävikki on menetetty mahdollisuus ruokkia nälkäisiä ihmisiä, mutta myös suuri muiden resurssien, kuten maa-alan, veden, energian, kuljetusten, pakkausmateriaalin sekä työvoiman tuhlaamista.

Ranskan parlamentti hyväksyi yksimielisesti keväällä lakiesityksen, joka kieltää suuria supermarketteja tuottamasta enää ruokajätettä. Erityisesti laki kieltää myymättä jääneen ruoan tuhoamisen.

Uuden lain mukaan ranskalaisten markettien on otettava käyttöön menettelytapoja, joilla ruokajätteen syntyminen estetään. Kaikki myymättä jääneet, mutta edelleen syötäväksi kelpaavat elintarvikkeet pitää vastaisuudessa lahjoittaa hyväntekeväisyyteen, eläinten rehuksi tai kompostoitavaksi.

Ruskon jätekeskuksen mädätyslaitoksella talteenotetaan sekä biojätteen sisältämät ravinteet että energia. Mädätysprosessissa syntyy sekä kiinteätä että nestemäistä ravinnejäännöstä, jotka hyödynnetään lannoitteena. Prosessin sivutuotteena syntyy biokaasua, joka hyödynnetään sähkönä ja lämpönä.

Me suomalaiset olemme oppineet kierrättämään. Mökkikuntani taajamassa on nykyisin enemmän kirpputoreja kuin pankkeja. On kuitenkin hyvä tietää arjen päätöksiä tehdessä, että ruoka on Suomessa kulutuksen kannalta kolmanneksi merkittävin tekijä, josta aiheutuu haitallisia ympäristövaikutuksia ja mikä kuluttaa maapallomme resursseja.

Pidetään kotitalouden ruokahävikki kurissa arjen päätöksillä.

Pia-Riitta Korvenheimo
puheenjohtaja
Pohjois-Pohjanmaan Kokoomusnaiset ry

Jaa sisältö: