20.09.2019

Eduskunta käsitteli tällä viikolla kansalaisaloitetta mikromuovien kieltämisestä kosmetiikassa. Aloitteessa vaaditaan, että mikromuovia sisältävien kosmetiikkatuotteiden maahantuonti, myynti ja valmistaminen kiellettäisiin Suomessa.

Vesistöille ja luonnolle haitalliset mikromuovit kosmetiikassa on helppo korvata haitattomilla vaihtoehdoilla, joita on jo runsaasti markkinoilla. Monet suomalaisista kosmetiikkavalmistajista ovatkin jo korvanneet tuotteidensa mikromuovit biohajoavilla vaihtoehdoilla.

Kokoomusnaiset tukee aloitetta ja toivomme, että hallitus ottaisi ripeästi mallia Ruotsista. Ruotsi on jo kieltänyt mikromuovin käytön tietyissä kosmetiikkatuotteissa, samoin Britannia. Mikromuovin terveysvaikutuksia ei vielä täysin tunneta. Mikromuovit saattavat kertyä luonnon mikro-organismeihin ja säilyä luonnossa. Siksi ne kannattaa poistaa tuotteista, joissa ne eivät ole välttämättömiä ainesosia. Tässäkään asiassa emme voi elää tulevien sukupolvien piikkiin.

Mikrohelmillä tarkoitetaan yleensä 0,1 – 0,5 millimetrin kokoisia, kuitenkin korkeintaan viisimillisiä muovirakeita, joita käytetään pois pestävissä tuotteissa kuten kuorintavoiteissa, suihkugeeleissä ja hammastahnoissa.

Mikromuovien kieltäminen kosmetiikassa on kuitenkin vain ensiaskel. Tarvitsemme EU:n tasoisia ratkaisuja mikromuovien vesistöihin pääsyn estämiseksi. On hyvä, että Euroopan kemikaalivirasto selvittää parhaillaan vaihtoehtoja tuotteisiin lisätyn mikromuovin käytön rajoittamiselle, ja komissio hakee keinoja muovia sisältävien tuotteiden kuten tekstiilien, maalien ja autonrenkaiden kulumisesta aiheutuvien mikromuovipäästöjen rajoittamiseen.

Osana kansallisen muovitiestrategian valmistelua Suomi on todennut tukevansa mikromuovien kieltämistä kosmetiikassa ja toivomme komission etenevän asiassa nopeasti. Merten muoviongelmien puuttumiseksi tarvitaan laajoja keinoja, jotta voimme huolehtia, että vesistömme välkehtivät kirkkaana.
Vesistöjen pelastaminen edellyttää konkreettisia toimia niin kansainvälisellä, kansallisella kuin kansalaisten tasolla.

Sofia Vikman
kansanedustaja
Kokoomusnaisten puheenjohtaja

Jaa sisältö: