16.01.2013

Lähi- ja luomuruuasta puhutaan paljon; terveellisyyttä kehutaan ja makua mainostetaan. Kuluttajilla on mielikuva, että suomalainen ruoka on puhdasta ja terveellistä.

Ja niin onkin! Lähiruoka on lähellä tuotettua ruokaa, se on ruoantuotantoa ja -kulutusta, joka käyttää oman alueen raaka-aineita ja tuotantopanoksia ja näin edistää aluetaloutta ja työllisyyttä. Maantieteellistä aluetta ei tarvitse rajata kovin ahtaasti. Se voi olla kunta, maakunta tai talousalue. Lähiruokamarkkinoiden ennustetaan viidessä vuodessa jopa kolminkertaistuvan (Sitran kuluttajatutkimus 2010/2). Luomulle on asetettu tarkat kriteerit ja luomutuotannon säännöt ovat yhteiset koko EU:n alueella. Kuluttajat valitsevat yhä useammin lähi- ja luomutuotteen, jos se vain on mahdollista.

Lähi- ja luomuruoan oston suurimpia esteitä on saatavuus. Lähi- ja luomuruoan tuottajat ovat yleensä pieniä toimijoita. He eivät pysty toimittamaan tarpeeksi suuria määriä esimerkiksi vihanneksia suuriin marketteihin. Toisaalta myös ruoan tunnistaminen lähi- tai luomuruuaksi on kuluttajien mielestä hankalaa, koska tuotteet eivät erotu myymälässä selkeästi.

Pirkanmaan Kokoomusnaisten mielestä kuluttajilla täytyy olla mahdollisuus ostaa lähi- ja luomuruokaa  paitsi suoraan maaseudun tuottajilta myös omasta ruokakaupasta. Kauppahallien ja torien lisäksi olisi hyvä olla muitakin myyntipaikkoja. Saatavuuteen olisi syytä kiinnittää huomiota. Pitää luoda uusia, helppoja ja toimivia kanavia tuottajilta myymälöihin. Jos halutaan, että suomalaiset kuluttajat ostavat ja syövät lähellä tuotettua tai luomuruokaa, on sen tuotantoa ja saatavuutta tuettava lainsäädännöllä.

Viljelijät, maidon- ja lihantuottajat sekä muut lähiruoan tuottajat ovat yrittäjiä, joiden elanto tulee tuotteiden myynnistä. Tuottajat pitävät maaseudun elävänä. Pientenkin tuottajien on pystyttävä toimimaan kannattavasti. Esimerkiksi tilavaatimukset saattavat johtaa pienet tuotantoyksiköt kustannusloukkuun ja kannattamattomuuteen. Tuottajien tilannetta ei tule vaikeuttaa saati tehdä mahdottomaksi uusilla vaatimuksilla, asetuksilla tai lainsäädännöllä. Mahdollistamalla yrittäjien toimintatyöllistetään suomalaisia ja pidetään maaseutu elinvoimaisena.

Pirkanmaan Kokoomusnaiset muistuttaa, että lainsäädännön on luotava edellytykset kannattavalle lähi- ja luomuruoan tuotannolle Suomessa. Valtioneuvoston ruokapoliittinen strategia sisältää kauniita sanoja ja hyviä ajatuksia – nyt odotetaan myös käytännön tekoja.

Suomalaisen ruoan arvostuksen tulee näkyä poliittisissa päätöksissä ja lainsäädännössä, ei pelkästään puheissa. Tässä on tulevalla eduskunnalla todellinen näytön paikka: lähi- ja luomuruokaa on saatava jokaiseen suomalaiseen kauppaan ja pöytään!

**

Lisätietoja: Pirkanmaan kokoomusnaiset ry:n varapuheenjohtaja Marleena Hyytiäinen, gsm 050 306 8712; marleena.hyytiainen@gmail.com

***

Tarja Mäki-Punto-RistanenPirkanmaan Kokoomusnaiset ryJärjestösihteeri (oa.)tarja.maki-punto@kokoomusnaiset.figsm 050 525 3660http://pirkanmaannaiset.kokoomus.net/

Jaa sisältö: