26.08.2015

HPV, visvasyylä, kondyloomavirus; vaarallisellakin lapsella on monta nimeä.

HPV on herkästi tarttuva virus, tartunnan voi saada jopa yleisen saunan lauteilta. Virukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa, eikä kondomi suojaa tartunnalta. Jopa 80 % väestöstä saakin tartunnan elämänsä aikana. Virus voi olla oireeton, mutta pahimmassa tapauksessa se aiheuttaa syöpää, jolloin solumuutokset on poistettava kirurgisesti.  HPV-tyypit 16 ja 18 aiheuttavat noin 70 % kohdunkaulasyövistä.

Koska virusta tappavaa hoitoa ei ole olemassa, ja virus on monien erilaisten syöpien aiheuttaja, monissa länsimaissa on aloitettu valtakunnalliset rokotukset. Suomessa rokotus on ollut valtakunnallisessa rokotusohjelmassa syksystä 2013 alkaen. Rokotusta tarjotaan tällä hetkellä 12-13 vuotiaille tytöille, mutta lienee perusteltua aloittaa rokotukset jossain vaiheessa myös pojille. Länsimaissa rokotteita on tutkittuja jo noin 10 vuotta, eikä rokotuksen haittavaikutuksia ole todettu.

Pohjanmaan kokoomusnaiset pitävät tärkeänä, että koulut tiedottaisivat vanhemmille viruksen luonteesta ja kokonaisvaltaisesta vaikutuksesta, joka kestää pahimmillaan vuosikausia. Esimerkiksi vanhempainiltojen yhteydessä olisi luontevaa tarjota selkeää ja kiihkotonta tietoa.  Edelleen on vanhempia ja nuoria, jotka kieltäytyvät rokotteista. Taustalla on tällöin usein pelko rokotteen haittavaikutuksista.

Jaa sisältö: