01.03.2013
Säätytalolla synnytettiin vahva paperi, jonka pohjalta on hyvä jatkaa kohti hallituksen kehysriihtä. Puolivälitarkastelun sujuva käsittely osoitti, että Kataisen hallitus on yksituumaisesti sitoutunut tärkeisiin uudistuksiin.
Paperi ei ole tyhjä vaikka Sipilä (kesk) näin yrittää väittää. Konkretiaa on vähän, koska keinot ja yksityiskohdat sovitaan maaliskuun kehysriihessä. Paperi onkin erinomainen puuhapaperi, joka pitää hallituksen kiireisenä seuraavat kolme viikkoa.
Erinomaista on, että työmarkkinajärjestöille lähetettiin vahva viesti eläkejärjestelmän kehittämiseksi. Kun siellä sopu löytyy, hallitus on sitoutunut valmistelemaan lainsäädäntöä vielä tällä kaudella.Voimaan lait tulisivat viimeistään 2017. Tämän asian toteuttamiseen on nyt kaikkien sitouduttava. Sopikaa työmarkkinajärjestöt, yhteinen etu vaatii sitä!
Puoliväliriihestä kantautui voimakas yhteinen tahto sitoutua hallitusohjelman tiukkoihin ja vastuullisiin talouslinjauksiin. Koska perälautakirjauksista pidetään kiinni ja kestävyysvaje on purettava, edellyttää se määrätietoisia toimia niin kasvun edistämiseksi kuin menojen ja tulojen tasapainottamiseksi. Rakenteellisia uudistuksia, kuten kuntaa ja sotea on vietävä vahvasti eteenpäin. Jos näin ei tehtäisi, se tarkoittaisi suurempia hyvinvointia ja kasvua heikentäviä sopeutustoimia. Aikalisän ottaminen oli pelkästään järkevää.
Hallitus päätti myös panostaa erityisesti kasvuun ja työn lisäämiseen. Kehysriihessä on odottavissa veroratkaisuja joilla synnytettään uutta työtä ja kilpailukykyä. Veroratkaisuja ja yritysten verokohtelua on tarkasteltava kokonaisuutena, pk-yritysten asemaa ja kilpailukykyä ei saa heikentää.
Minulle mieluisia kirjauksia ovat lisäksi panostukset suomalaiseen työelämään ja perhe-elämään. Molemmissa on parannettavaa ja nyt otetaan tärkeitä askeleita eteenpäin työurien pidentämiseksi ja perheiden hyvinvoinnin lisäämiseksi.
Osatyökykyisten henkilöiden työllistymiseksi ja työssäpysymiseksi on haettava ratkaisuja yhdessä työnantajien kanssa. Uudessa toimenpideohjelmassa on erityisesti löydettävä keinoja nuorten ennenaikaisen eläköitymisen estämiseksi. Ruotsissa mm. panostetaan kuntoutumiseen kun meillä jo haetaan työkyvyttömyyseläkkeelle. Työ luo hyvinvointia, siksi useamman työikäisen on päästävä siitä nauttimaan.
Työelämän tasa-arvoa lisätään ottamalla käyttöön joustava hoitoraha sekä porrastetut päivähoitomaksut. Molemmat lisäävät perheiden valinnanvapautta ja edistävät työn ja arjen yhteensovittamista. Myös työtätekevällä on oltava oikeus nauttia vanhemmuudesta ja lapsella perheestään. Suomessa lainsäädäntö on suosinut liikaa joko töissä tai kotona-ajattelua. Perhevapaajärjestelmää onkin edelleen kehitettävä, Ruotsista on hyvä käydä tässäkin asiassa ottamassa mallia.
Lenita Toivakka
puheenjohtaja
Kokoomuksen Naisten Liitto ry