05.04.2015

Lufthansa on päättänyt avata lentoreitin Kittilän ja Saksan Münchenin välille. Tämä on alueellemme tärkeä avaus. Kittiläläinen matkailuyrittäjä Päivikki Palosaari pitää uutta Kittilä-yhteyttä erittäin tärkeänä Levin matkailulle. Kerran viikossa lennettävä, vain maaliskuuhun saakka auki oleva reitti ei kuitenkaan riitä.

Matkailussa on potentiaalia Lapissa. Meidän neljää vuodenaikaamme ei hyödynnetä tarpeeksi. Samoin meidän laajaa Lapin aluetta ei ole vielä nähty matkailusilmälasien läpi. Matkailu on muutakin kuin talvibiletystä matkailukeskuksissa. Matkailu on myös hiljaisuuden hakemista, puolukkametsiä syksyllä, pilkintää aavalla Perämeren jäällä Meri-Lapissa ja nokipannukahveja kannon nokassa keskikesällä erämetsissä.

Tähän kaikkeen tarvitsemme kuitenkin edullisia lentoyhteyksiä, koska alueemme on pitkien taipaleiden takana muusta maailmasta katsottuna. Toisaalta myös kotimaan reittejä tarvitaan ja myös Kemi-Tornion lentokentän säilyttämistä.

Matkailussa on valtava potentiaali ja sitä voi harjoittaa kestävän kehityksen avulla. Uudet, valveutuneet turistit haluavat luontoelämyksiä, mutta luonnon ehdoilla ja sitä säästäen.

Matkailu on vientituote. Tätä tuotetta ei voi ulkoistaa tai myydä maasta. Matkailu on ainoa vientiala, joka maksaa arvonlisäveronsa Suomeen. Matkailu tuo yli 5 miljardin verotulot valtiolle ja kunnille. Matkailun arvioidaan kasvavan Euroopassa 4-5 % joka vuosi.

Matkailun työllistävä vaikutus on suuri. Keskimääräisen matkailuyrityksen koko on Lapissa noin 3 henkilöä per yritys. Lisäksi yritykset työllistävät juuri nuoria ihmisiä. Alle 26 vuotiaiden osuus on 30 %.  Pienissä matkailuyrityksissä on tulevaisuus myös nuorten kannalta. Lisäksi matkailubisnes työllistää myös vähemmän koulutettuja.  Matkailu on  Lapille ja koko Suomelle suuri mahdollisuus, jota pitää tukea kaikin keinoin, mm. ensimmäisen työntekijän palkkaamisen helpottamisella ja sosiaaliturvamaksujen helpottamisella siirtämällä osan maksuista kelan korvattaviksi.

Raija Lummi
Lapin Kokoomusnaisten pj
fb.com/raijalummivaikuttaa

Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana Lapin vaalipiirissä.

Jaa sisältö: