28.02.2015

Nuorten työllisyyttä on tuettava. Siksi olen harmistunut tilanteesta, jossa nuorelle viestitetään yhteiskunnan taholta, että sisäinen yrittäjyys eli eteenpäin yrittäminen ei kannata. Asenne yhteiskunnassamme on vääristynyt, jos maksetaan siitä, että on työtön. Tämä ajatusmalli johtaa siis siihen, että pitää olla 100% työtön ja ei saa opiskella, sitten saat yhteiskunnan tukea ja hyväksyntää.  En ajatuksellani tarkoita sitä, että työttömyyskorvaus pitää lopettaa, vaan päinvastoin, siitä pitää tehdä joustava.

Työtön työnhakija saisi ottaa rohkeasti töitä vastaan työttömyyskauden aikana. Jos työrupeama on lyhyt, saa työttömyyskorvausta ja ei joudu karenssiin ja taloudelliseen hätään. Työllisyystilanteen ja tukien sekä työtulojen tarkistaminen olisi vuosittainen tarpahtuma, esimerkiksi samassa vuosikellossa kuin veroilmoituksen täyttö. Nythän asia menee niin, että tulot voivat keskeytyä/loppua kesken vuotta ja tulee rahattomia viikkoja, jopa kuukausia sen vuoksi, että on ottanut TÖITÄ VASTAAN. 

Nuorten kotona asumistakin on tuettava silloin kun se on kaikille osapuolille järkevää. Minulle on kerrottu tapauksista, joissa kotona asuva alle 25-vuotias on huonommassa tilanteessa kuin omillaan asuva, vaikka kotona asuvan vanhempien tulot ovat kohtuullisen pienet. Omillaan asuva saa asumistukea ja yhteiskunta tukee sitä, että aikuinen nuori lähtee kotoa pois, vaikka kotona olisi tilaa asua, saisi henkistä apua vanhemmilta ja kontakteja kodin kautta.

Kotona asuvan nuoren vanhempien tulot vaikuttavat liikaa sosiaaliturvaan. Onhan joissain tapauksissa hyvä, jos nuori saa asua kotona ja olla työnhakijana. Muissa Euroopan maissa kotona asutaan paljon pidempään kuin Suomessa juuri henkisen turvan vuoksi. Sitten meillä ihmetellään kun nuori aikuinen voi huonosti Suomessa! On syrjäytymistä ja uusavuttomuutta.  Muissa maissa nuori aikuinen saa turvaa kotoa, opastusta oman elämän aloittamiseen ja sosiaalisia kontakteja vanhempien ja muun turvaverkon kautta. Myös nuoren aikuisen kotona asumiseen tarvitaan JOUSTOA.

Meillä on liikaa byrokratian tuomaa jäykkyyttä yhteiskunnassamme. Tukemalla ja auttamalla, esimerkkiä antamalla nuori saa työn syrjästä kiinni, rohkaistuu elämään omillaan, kouluttautuu ja itsenäistyy. Tähän ei päästä sillä, että annetaan tietty ”rauhoitus-raha”, joka passivoi työttömyyteen. 

100%:n työttömyys, kouluttamattomuus ja yksinäisyys ei saa olla nuoren ihmisen tavoiteltava olotila.

Raija Lummi
Lapin Kokoomusnaisten pj
fb.com/raijalummivaikuttaa

Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana Lapin vaalipiirissä.

Kokoomusnaiset julkaisee päivittän 1-2 Kokoomuksen naisehdokkaiden kirjoittamaa blogitekstiä aina 18.4.2015 saakka.

Jaa sisältö: