30.03.2022

Ukrainan sota herättää ahdistusta, vihaa ja surua. Toiset meistä reagoivat voimakkaasti, kun taas toiset pystyvät ohittamaan tunteensa. Tärkeä tekijä jaksamisen ylläpitämiseksi on, että pystyy tunnistamaan omat tunteensa ja käsittelemään niitä itselleen sopivalla tavalla. Kuunteleminen ja kiinnostus ystävien ajatuksista ja voinnista nousee tämänlaisessa tilanteessa arvoonsa. Erityisesti lapsille ja nuorille on tarjottava tukea pelottavien uutisten käsittelyyn.

Kriisitilanteessa ihmisen henkiset voimavarat vaihtelevat ja maailma tuntuu ennakoimattomalta. Ihmisillä on huoli sodan mahdollisesta laajenemisesta, joka lisää entisestään turvattomuuden tunnetta. Tässä maailmantilanteessa on tärkeää pitäytyä arkirutiineissa. Työnteko, ystävien ja sukulaisten tapaaminen sekä kulttuuri- ja liikuntatapahtumat ovat omiaan edistämään hyvinvointia. Näiden avulla saa kaivatun tauon uutisten ja sosiaalisen median seuraamisesta.  

Viikolla 12 vietettiin rasisminvastaista viikkoa jossa peräänkuulutettiin omien ennakkoluulojen tunnistamista, tiedostamista ja niiden huomioimista omassa toiminnassa.  Tämä teemaviikko tuleekin ajankohtaiseen hetkeen. Suomessa on kymmeniä tuhansia venäläistaustaisia ja tuhansia ukrainalaistaustaisia asukkaita ja työntekijöitä. On tärkeä muistaa, etteivät he ole tilivelvollisia kotimaansa asioista, ja heihin ystävällinen suhtautuminen ei edellytä tilintekoa valtion hirmuteoista. Kukaan ei ole äidinkielensä tai kansalaisuustaustansa perusteella vastuussa Ukrainan sodasta tai Venäjän toimista. Mielipiteiden tivaamisen sijaan tässä vaikeassa tilanteessa voi olla paljon parempi vaihtoehto kysyä kuulumisia ja tarjota tarvittaessa auttavaa kättä.
 

Yksilönvapaudet ja tasa-arvo ovat länsimaisen yhteiskuntajärjestyksen ja demokraattisen järjestelmän yksi kruununjalokivistä. Ne ovat samalla myös niitä asioita, joita monet Suomessa asuvat venäläiset ovat saattaneet tulla lännestä etsimään. Länteen muuttaneilla venäläisillä on ainutlaatuinen mahdollisuus maailman vapaimman mediankentän ansiosta ymmärtää sodan kauheus ja saadun tiedon avulla myös vaikuttaa omin toimin demokraattisemman ja vapaamman Venäjän puolesta. 

Kokoomusnaiset muistuttaa, että yksilönvapauksien ja tasa-arvon piinkova puolustaminen on yksi tärkeimpiä voimia informaatiovaikuttamista vastaan ja kansakunnan kriisinkestävyyden edistämiseksi. Syrjintä ja rasismi vahvistavat vastakkainasettelua ja toimivat Ukrainassa jopa Putinin käyttämänä oikeutuksena ”erikoisoperaatiolle”. Ei anneta kasvualustaa tämänlaiselle propagandalle Suomessa. 

Kokoomusnaisten liittohallitus 26.3.2022

Jaa sisältö: