11.10.2023
Tänään 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjen päivää. Päivän tarkoituksena on vahvistaa tyttöjen oikeuksia, juhlia tyttöjen potentiaalia sekä edistää heidän osallistumismahdollisuuksiaan. Tyttöjen päivä muistuttaa myös kansallisista ja kansainvälisistä epäkohdista, joita tytöt ja naiset kohtaavat arjessaan.
Tyttöjen ja naisten oikeudet eivät ole itsestäänselvyyksiä missään. Kansainvälisillä kentillä esimerkiksi seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien puolesta tarvitaan nyt entistäkin enemmän työtä. Globaalisti on vakava pula sekä ehkäisyvälineiden saatavuudesta että ehkäisyyn liittyvästä tiedosta. Samaan aikaan turvallisen abortin saaminen on vaikeutunut eri puolilla maailmaa, myös länsimaissa.
Jokaisen tulisi voida tavoitella itselleen sopivaa lapsimäärää. Perhesuunnittelu on kuitenkin etuoikeus, josta iso osa maailman naisista voi toistaiseksi vain haaveilla. Vain harvoilla naisilla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, koska ja kuinka monta lasta saa. Suuri osa tytöistä ja naisista siis elää tilanteessa, jossa yhteiskunta tai yhteisö rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan päättää omaan kehoonsa, elämäänsä ja tulevaisuuteensa liittyvistä asioista.
Kestävän kehityksen tavoitteet ovat vahvasti linkittyneet tasa-arvoisiin koulutusmahdollisuuksiin. Liian harva tyttö pääsee ylipäänsä aloittamaan koulunkäyntiään ja heistäkin liian usean koulupolku päättyy jo nuorena epätoivottuun raskauteen. Lisäksi jo pelkästään tyttöjen ja naisten elämään luonnollisesti kuuluvat kuukautiset rajoittavat tyttöjen koulunkäyntiä monissa maailman kolkissa. Kuukautissuojien kustannus voi olla liian korkea tai niiden saatavuus tai hygienia heikkoa. Joissakin yhteisöissä kuukautisten ajaksi tytöt jopa eristetään muista ihmisistä. Koulunkäynti käy nopeasti vaikeaksi, jos koulusta joutuu olemaan joka kuukausi useita päiviä pois.
Tyttöjen ja naisten oikeuksien parempi toteutuminen hyödyttää kaikkia. Terveydelle välttämättömien tuotteiden tai palveluiden saatavuuden hankaloittaminen sen sijaan ei lopulta hyödytä ketään. Esimerkiksi aborttilainsäädännön kiristyksiä on perusteltu aborttien määrän vähentämisellä. Tutkimus- ja tilastotieto kuitenkin kertoo, että aborttien saatavuuden vaikeuttaminen ei vähennä abortteja, vaan ainoastaan pakottaa epätoivoiset naiset epätoivoisiin tekoihin.
Vaikeimmassa tilanteessa ovat aina he, jotka jo lähtökohtaisesti ovat heikommassa asemassa. Varakkailla ja etuoikeutetuilla on aina enemmän vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita tai tuotteita, oli kysymyksessä sitten turvallinen raskauden keskeytys tai kuukautissuojien hankkiminen.
Ahdasmielisissä yhteisöissä naiset joutuvat turvautumaan puoskarien vaarallisiin toimenpiteisiin saadakseen tarvitsemansa palvelut. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että vuosittain tehdään 25 miljoonaa vaarallista aborttia. Ne aiheuttavat miljoonia vakavia vammoja ja ovat merkittävä syy äitiyskuolleisuuteen. Köyhissä oloissa naiset myös joutuvat harrastamaan seksiä vanhempien miesten kanssa saadakseen tarvitsemiaan kuukautissuojia ja voidakseen käydä koulua. ”Sex for pads” -ilmiöstä on uutisoitu esimerkiksi Keniassa.
Parantamalla ehkäisyvälineiden ja hygieniatuotteiden, seksuaalikasvatuksen ja perhesuunnittelun saatavuutta edistetään tyttöjen ja naisten mahdollisuuksia kouluttautumiseen. Kysymys on ennen kaikkea ihmisoikeuksista ja samalla yhteisen maailmamme kestävästä kehityksestä.
Siksi tyttöjen ja naisten oikeudet kuuluvat kehityspolitiikan keskiöön. Tätä Suomen kehityspolitiikan painopistettä Orpon hallitus painottaa hallitusohjelmassaan. Kansainvälisesti seksuaali- ja lisääntymisoikeuksia puolustavia valtioita on harvakseltaan, joten on tärkeää toimia yhteistyössä muiden samanmielisten maiden kanssa.
Saara-Sofia Sirén
Kansanedustaja