10.02.2023

Jokainen lemmikkieläimen ostaja haluaisi hoitaa lemmikkiään parhaalla mahdollisella tavalla. Kaikkien lemmikin oikeus on saada ravitsevaa ja laadukasta ravintoa, riittävää terveydenhuoltoa sekä hoivaa. Koirien vakuutus- ja eläinlääkärimaksut ovat kohonneet merkittävästi ja samalla omavastuuosuudet heikentyneet.

Vaikkakin eläin sairastaisi samaa sairautta niin käyntikohtainen omavastuu lähtee aina nollasta, toisin kuin monissa ihmisten terveysvakuutuksissa. Huomioitavaa on myös se, että toisin kuin ihmisten terveydenhoito, suurin osa eläinlääkäripalveluista kuuluvat korkeimpaan, eli 24 %:n, arvonlisäveroluokkaan.


On kohtuutonta, että esim. koirien virtsatieinfektion takia joutuu käymään eläinlääkärissä, kun koiranomistaja voisi hoitaa tämän etävastaanoton kautta. Etävastaanoton hinta vaihtelee 40-60 € välillä kun taas eläinlääkäriaseman kulu voi mennä pahimmillaan yli 400 €. Tästä omakohtainen kokemus:


Koira sairastui sunnuntai virtsatieinfektioon. Soitin eläinlääkärille ja pyysin, että saisin ainoastaan lääkkeen, koska tunnistin sairauden. Tämä ei ollut mahdollista etänä vaan piti käydä vastaanotolla. Koiralle tehtiin ”perustutkimus”, johon kuului myös ultra. Koska kyseessä oli sunnuntai päivystyslisää tuli 100 €, käynti maksoi kokonaisuudessa 405 €, josta vakuutusyhtiö korvasi 258 €. Toki oli tärkeää, että koiran olo helpottui, mutta olisitko sinä valmis maksamaan virtsatieinfektiosi hoidosta yli 400 €?

Jokaisen lemmikkieläintä hankkivan tulisi ymmärtää jo eläimen hankintavaiheessa, että yllättäviä kuluja syntyy. Kaikkeen ei aina kuitenkaan pysty varautumaan. Koiran keskimääräinen eläinikä on 10-15 vuotta ja kissan 15-20 vuotta. Lemmikin elinkaari on siis pitkä, ja omistajan elämässä saattaa tuona aikana tapahtua paljon muutoksia, jotka heikentävät taloudellista tilannetta ja maksukykyä. Lisäksi omistajan mahdolliset maksuhäiriömerkinnät estävät vakuutuksen saamisen sekä laskutussopimuksen tai erämaksun klinikalla. Tästä syytä moni lemmikinomistaja on joutunut muun muassa lykkäämään eläinlääkärikäyntejä huonon taloustilanteen vuoksi.


Mitä seuraavaksi? Koiriemme pitäisi käydä hammaskiven poistossa. Viimeisin tarjous on 650 € /koira sis. kaikki toimenpide ja toimistokulut. Aika kallista vai mitä ja tästähän ei saa mitään takaisin vakuutuksesta?

On siis ryhdyttävä toimiin. Eläinlääkärimaksut alennetun arvonlisäverokannan piiriin ja perussairaudet hoidettavaksi etävastaanotolla.

Jaa sisältö: