11.04.2015

Liikkumattomuudesta aiheutuvat kustannukset ovat jopa neljä miljardia euroa vuodessa. Tutkimusten mukaan jakautuminen liikkuviin ja liikkumattomiin alkaa jo kolmevuotiailla lapsilla. Lapsuuden liikuntatottumukset kantavat aikuisuuteen hyvässä ja pahassa. Varusmiespalveluksen aloittavien miesten kestävyyskunto on huonoin 40 vuoteen. Vain joka viides 11-15-vuotiaista lapsista liikkuu suositusten mukaan tunnin päivässä.

Voidaan puhua liikuntapommista, joka purkautuu tulevaisuudessa entisestään kasvavina terveydenhuollon kustannuksina ja terveyseroina, jollei asialle tehdä jotain. Ilahduin lukiessani Kokoomuksen Parempi koulu –raporttia, jossa linjataan seuraavasti: ’’Kokoomuksen mielestä Suomesta tulee tehdä maailman liikkuvin kansa vuoteen 2025 mennessä. Kouluissa ja harrastustoiminnassa luodaan jokaiselle nuorelle liikunnallisen elämäntavan perusta.’’

Koulujen ja harrastustoiminnan lisäksi tarvitaan perheiden panosta ja monialaista yhteistyötä: neuvolat, päiväkodit, koulut, urheiluseurat ja muut järjestöt  saadaan toimimaan yhdessä ja kaikki sitoutumaan edistämään perheiden elämäntapamuutosta. Vastuuta liikkumisesta ei voi ulkoistaa yhteiskunnalle, mutta yhteiskunta voi edesauttaa liikuntatavoitteen toteutumista.

Konkreettisesti: otetaan pyöräily työmatkavähennyksen piiriin. Pidetään kuntatasolla huoli liikuntapaikoista. Seurojen toimintaa voidaan entistä enemmän tuoda koulupäivien yhteyteen. Ymmärretään, että tämän(kin) asian kääntämiseen tarvitaan julkista sektoria, yksityisiä toimijoita ja kolmatta sektoria.

Liikunta on yksi parhaista keinoista lisätä hyvinvointia ja ennaltaehkäistä niin sairauksia kuin syrjäytymistäkin. Kestävyysvajeen ratkaiseminen vaatii muitakin keinoja, mutta hoitamalla liikunta-asiat hyvin ollaan matkalla kohti terveempää Suomea ja terveempiä suomalaisia aikuisia, jotka jaksavat tehdä töitä vähän enemmän ja vähän pidempään kuin nykyään.

Sari Multala
KT, päävalmentaja
www.sarimultala.fi

Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Uudenmaan vaalipiirissä.

Jaa sisältö: