01.03.2015

Ajankohtaisen kakkosen Kehitysvammailta on herättänyt ansiokasta keskustelua erilaisten ihmisten oikeuksista. Tasa-arvoon kuuluu oikeus olla oman elämänsä herra. Oikeus työhön ja opiskeluun on sen yksi edellytys ja ne vaativat toteutuakseen kohtuullista mukauttamista. Hyvin paljon on kyse myös viestinnästä, tasa-arvo ei tarkoita samaa kaikille. Lainsäädännöllä ja toimintatavoilla on paljon merkitystä, olkoonkin että asenne ja arvot ratkaisevat aina loppujen lopuksi.

Suomi on monella mittarilla yksi maailman tasa-arvoisimpia maita, mutta paljon on meilläkin edelleen tehtävää. YK n vammaisten henkilöiden oikeuksia koskeva yleissopimus on ratifioitava, Euroopan tasa-arvon peruskirja on käsiteltävä kunnissa ja ennen muuta meille on synnyttävä toiminnalliset, tasa-arvoa edistävät toimenpideohjelmat. Tasa-arvoiseen elämään kuuluu myös oikeus tehdä valintoja. Ei niin että joku muu päättää puolestasi.

Tarvitaan laaja syrjintäkielto ja esteettömyys läpileikkaavina periaatteena. Erilaisten ihmisten osallisuuden on oltava totta. Tarvitaan vammaisten henkilöiden, maahanmuuttajien, ja yleensä vähemmistöjen osallistumista päätöksentekoon. Tarvitaan kaikille sopivaa suunnittelua, ei pelkästään erillispalveluita erityisryhmille. Tarvitaan tietoisuuden lisääminen vammaisten henkilöiden ihmisoikeuksista ja tarvitaan kattava seuranta- ja valvontajärjestelmä oikeuksien toteutumista. Ja tarvitaan ehdottomasti erilaisten ihmisten kohtaamista, yhdessä työskentelyä ja elämistä. Yhdessä elämistä voi opetella vain yhdessä elämällä. Hyvinvoiva Suomi tarvitsee kaikkia tekijöitään.

Sari Rautio
kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Hämeenlinna
sarirautio.fi

Kirjoittaja on Kokoomuksen kansanedustajaehdokas Hämeen vaalipiirissä

Kokoomusnaiset julkaisee päivittäin 1-2 kokoomuslaisen naisehdokkaan kirjoittamaa blogitekstiä aina 18.4.2015 saakka.

Jaa sisältö: