23.08.2013

Kokoomuksen kansanedustaja, valtiovarainvaliokunnan jäsen Sari Sarkomaa ehdottaa, että hallitus tekisi budjettiriihessä päätöksen kotitalousvähennyksen laajentamisesta taloyhtiöiden remontteihin. Sarkomaa toivoo, että lähiöiden korjaamiseen lisärahaa luvannut asunto- ja viestintäministeri Pia Viitanen (sd.) tarttuisi ehdotukseen laajentaa kotitalousvähennystä, ja hakisi sille koko hallituksen tuen. Sarkomaa jätti asiasta myös kirjallisen kysymyksen tänään.

”Kotitalousvähentäminen laajentaminen sopisi asuntoministerin lupaukseen tehdä toimia lähiöiden eteen, kuin nenä päähän”, lisää Sarkomaa. ”Suo­mes­sa on noin 85 000 asun­to-osa­keyh­tiö­tä, joista varsin moni on korjauksen tarpeessa. Näitä osakeyhtiöitä on varsin paljon lähiöissä.

”Sarkomaa kiittää Kiin­teis­tö­liit­toa aloit­teesta, jossa ehdotetaan ko­ti­ta­lous­vä­hen­nyksen uudistamista si­ten, et­tä asun­to-osa­ke­yh­tiön osa­kas voi saa­da vä­hen­nyk­sen yh­tiön teet­tä­män re­mon­tin palk­ka­kus­tan­nuk­sis­ta. Sarkomaa pitää tärkeänä, että asiasta tehtäisiin päätös budjettiriihessä.

Omakotitalojen omistajat voivat tehdä jo nykyisin kotitalousvähennyksen peruskorjauksensa palkkakustannuksista. Sarkomaan mielestä vähennyksen laajentaminen kannustaisi taloyhtiöitä peruskorjaukseen ja energiaa säästäviin remontteihin. Sarkomaan mielestä kyseessä on kestävä elvytystoimi ja samalla järkevä rakenteellinen muutos verotukseen. Uudistus toisi lisätyötä ja verotuloja sekä vauhdittaisi siten kansantaloutta.

”Kotitalousvähennyksen laajentaminen on perusteltua myös siksi, että valtiovallalta on syytä odottaa toimia, joilla helpotetaan etenkin Helsingin ja pääkaupunkiseudun asukkaiden lähes käsistä karkaavia asumiskustannuksia. Asumisen kustannukset ovat äärirajoilla monilla palkansaajilla ja eläkeläisillä. Kasvavat korjausvastuut tekevät tilanteen monille lähes sietämättömäksi. Asumisen korkeat kustannukset ovat monin tavoin myös kasvun este metropolialueella”, sanoo Sarkomaa

Jaa sisältö: