25.05.2013

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa onnittelee opetusministeri Kiurua (sd) uudesta ja tärkeästä salkusta. Sarkomaa innostaa tuoretta opetusministeriä tarttumaan kiusaamisen kitkemiseen päiväkodeista. Sarkomaa ehdottaa, että kiusaamisen vastainen KiVa koulu -hanke laajennettaisiin varhaiskasvatukseen KiVa päiväkoti-toiminnaksi. Tutkimukset osoittavat, että kiusaamiseen on puututtava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ennaltaehkäisevästi. Sarkomaa pitää välttämättömänä, että kiusaamisessa nollatoleranssi otetaan tavoitteeksi myös päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa.

”Nyt kun varhaiskasvatuksen ja päivähoitopalvelujen lainsäädännön valmistelu, hallinto ja ohjaus on siirretty opetus- ja kulttuuriministeriöön, on tärkeää laajentaa myös kiusaamisen kitkeminen varhaiseen vaiheeseen KiVa päiväkoti- hankkeella. Sen minkä kotona ja päivähoidossa oppii, sen koulussa taitaa”, sanoo Sarkomaa.

Toimiessaan opetusministerinä Sarkomaa laajensi opetusministeriön rahoittamaa KiVa koulu-hanketta. Tavoitteena on kitkeä ja ehkäistä koulukiusaamista luomalla konkreettisia työkaluja opettajien, oppilaiden ja vanhempien käyttöön jokaiseen peruskouluun. Samanlaisia välineitä tarvitaan päiväkodeissa ja varhaiskasvatuksessa. KiVa-koulun tulokset ovat olleet kansainvälisestikin merkittäviä: kiusatuksi joutumisen ja toisten kiusaamisen on todettu vähentyneen merkittävästi ohjelmaa toteuttaneissa kouluissa.

Viimeksi julkisuudessa puhunut Helsingin yliopiston tutkija Laura Repo on korostanut, että kiusaaminen on opittu käyttäytymismalli. Hänen mielestään aikuisen tulisi olla mukana leikeissä. On hyvä pureutua kiusaamisongelmaan jo varhaisessa vaiheessa päivähoidossa, ettei kiusaaminen ole tapa joka siirtyy mukana koulun aloittaessa. Kiusaaminen on vakava ongelma lapsille ja nuorille, joka näkyy myös kouluterveyskyselyn tuloksissa.

Kiusaaminen ilmenee päiväkodeissa mm. fyysisenä väkivaltana, haukkumisena ja vallankäyttönä. Kiusaamiseen puuttuminen ja sen ehkäisy on välttämätöntä lapsen kehitykselle ja hyvinvoinnille, oli kyse sitten kiusatusta, kiusaajasta tai sivusta katsojille. Lasten on voitava luottaa siihen, että kaikesta kiusaamisesta uskaltaa puhua, ja että aikuiset aina auttavat eivätkä jätä lasta yksin. Kiusaamisen kitkemiseen tarvitaan lapsen koko lähiyhteisö, lisää Sarkomaa.

Jaa sisältö: