19.04.2013

Kokoomuksen helsinkiläinen kansanedustaja Sari Sarkomaa on pahoillaan uutisesta, että Mannerheimin lastensuojeluliitto (MLL) joutuu keskeyttämään tilapäisen lastenhoitoavun välittämisen. Hoitokatkos on Helsingissä 16.9.–31.12.2013. Sarkomaan mielestä nyt on etsittävä rohkeasti luovia ratkaisuja palvelun jatkamiseksi. Perheitä ei saa jättää tyhjän päälle.

Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveyslautakunta on myöntänyt MLL:n Uudenmaan piirille tilapäisen lastenhoitoavun järjestämiseen samansuuruisen avustuksen kuin viimeksi. Ongelma on se, että toiminnan kustannukset ovat nousseet lastenhoitoavun tarpeen koko ajan kasvaessa.

”Hoitoavun keskeytyminen aiheuttaa todella suurta harmia monelle perheelle. MLL:n palvelu on useille perheille korvaamaton apu arjessa jaksamiseen ja asioiden sujumiseen kotona. On kohtuutonta, että tilanteessa, jossa lapsiperheiden hyvää arkea ja vanhemmuutta pitäisi kaikin tavoin edistää, romutettaisiin lukuisille perheille olennainen arjen selviytymisapu. Kaupunkimme taloutta pitää laittaa tasapainoon ja priorisointia tehdä, siitähän politiikassa on kyse. Nyt vain pitäisi löytää yhteinen sävel, jolla estämme perheiden ennaltaehkäisevien palveluiden rapautumisen. Olisi täysin järjetöntä murentaa vanhemmuutta tukevia palveluja ja tukiverkostoja. Päinvastoin, nyt niitä pitäisi kaikin tavoin vahvistaa”, lisää Sarkomaa.

”MLL:n tilapäisen lastenhoitoavun vahvuus on siinä, että erilaiset perheet saavat tarvittaessa apua ilman odotusaikoja ja kohtuuhintaan. Juuri tällaisia arkea tukevia ja ongelmia ennaltaehkäiseviä palveluita tarvitaan. Niihin panostaminen on viisasta.”

”Asiantuntijat ovat osoittaneet, että mitkä tahansa ennaltaehkäisevät toimet tulevat edullisemmaksi taloudellisesti – puhumattakaan inhimillisistä kustannuksista – kuin lapsen huostaanotto”, Sarkomaa toteaa.

Aikaisemmin MLL on saanut Raha-automaattiyhdistyksen rahoitusta lastenhoitotoimintaan, mutta enää RAY:n tukea ei lastenhoitotoimintaan myönnetä.

Sarkomaan mukaan valtakunnan tasolla on etsittävä ratkaisuja, miten Suomessa löydettäisiin toimiva tapa mahdollistaa kolmannen sektorin tarjoaman lastenhoitoavun kaltaisen, perheille suunnatun palvelun tukemisen.

Järjestöjen julkisen tuen pelisääntöjen tarkentaminen ja tukien palvelumarkkinoita vääristäviä vaikutuksien vähentäminen on tärkeää, mutta se ei saa romuttaa järjestöjen mahdollisuuksia toimia palvelusektorilla. Järjestöillä on mittaamatonta osaamista ja niitä tarvitaan osana hyvinvointiyhteiskunnan palvelu- ja tukiverkostoa.

Lisätietoja:

Sari Sarkomaa
050 511 3033

Jaa sisältö: